Çocuklarda Yaz Aylarında Görülen İshale Dikkat!

25 Haziran 2024 Salı 18:19
Bu haber 113 kez okundu

Havaların ısınmasıyla birlikte, bebekler ve çocuklarda sık görülen yaz ishallerinin gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Argama, yaz ishallerinin belirtilerinden söz etti.

Çocuklarda Yaz Aylarında Görülen İshale Dikkat!
Havaların ısınmasıyla birlikte, bebekler ve çocuklarda sık görülen yaz ishallerinin gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Argama, yaz ishallerinin belirtilerinden söz etti.

Yaz ishalinin nedenleri nelerdir?

Yaz ishallerinin nedenlerinden söz eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Argama, “Rotavirüs ve adenovirüs, çocukluk çağında görülen en sık ishal nedenlerinden biridir. Bebek ve çocuklarda hastaneye yatırılmayı gerektiren ishal ataklarının çoğunu oluşturmaktadır. Bazı çocuklar; yeterince temiz olmayan, mikroplu su içerek veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzeleri yiyerek ishale yakalanır. Bazen insanlar ishalle birlikte bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesi sonucu da ishal oluşabilir” açıklamasında bulundu.

Yaz ishallerinin belirtileri nelerdir?

İki günden fazla devam eden ishaller için uzmana başvurmak gerektiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Argama, “Yaz ishallerinde en önemli belirti dışkılama sayısının artması, dışkı kıvamı ve içeriğinin değişmesidir. Dışkı, sulu, püre kıvamında olabileceği gibi, sümüklü, iltihaplı veya su gibi olabilir. İshalle birlikte görülebilen diğer belirtiler karın ağrısı, karında kazınma hissi, bazen bulantı ve kusma, iltihabi durumlarda bunlarla birlikte ateş görülebilir. Bazı etkenler ise halsizlik, kas güçsüzlüğü, yürüme bozukluğu, şuur bulanıklığı gibi belirtilere neden olabilir. İshali iki günden fazla devam eden çocuklar için, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına başvurulması gerekir. Çünkü farkında olmadan dışkı yoluyla çevreye mikrop bulaştırabilir, ayrıca ishalin tedavisiz kalarak daha ciddi sağlık problemlerine yol açmasına neden olunabilir” dedi.

Yorum Gönder