Çocuklarımızı Deri Kanserinden Nasıl Koruyalım

14 Mayıs 2024 Salı 17:50
Bu haber 171 kez okundu

İskenderun Gelişim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, çocukları deri kanserinden koruyacak kurallardan söz etti.

Çocuklarımızı Deri Kanserinden Nasıl Koruyalım

İskenderun Gelişim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, çocukları deri kanserinden koruyacak kurallardan söz etti.

Uzman Dr. Tuğba Şen Dikey, “Deri vücudumuzun en büyük organıdır. En dış katman olduğu için, dış etkenlerden kolayca etkilenir. Başlıca uzun yıllar korunmasız güneş maruziyeti, güneş yanıkları, özellikle çocukluk çağındaki su toplamalı yanıklar deri kanserine davetiye çıkarır. Çocuğun derisinin daha korunmasız olması, çocuğun kendini koruyamaması, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde uzun süreli dışarıda kalma isteği, güneşin zararı hakkında farkındalığının az olması, ailelerin ihmali, güneş koruyucuların yanlış ve eksik kullanımı çocuğun ileri yaşlarında deri kanserine yakalanmasının başlıca sebepleridir” açıklamasında bulundu.

Çocukları deri kanserinden korumak için bu kurallara dikkat!

Tüm kanserler arasında ilk sıralarda yer alan ve hayatta kalma oranı düşük olan deri kanserine yakalanma ihtimalini azaltmanın mümkün olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “İlk 6 ay bebekler; direk güneşten korunmalı, havuz denize girmemelidir. 6 aya kadar bebekler fiziksel olarak güneşten korunmalı,  güneş koruyucu krem sürülmemelidir. Çocuklarımız için öncelikle korunaklı kıyafetler tercih edilmelidir. Mümkünse kol ve bacakları örten beyaz renk, çok ince olmayan güneşi geçirmeyen dış kıyafet giydirilmeli, geniş kenarlı şapka ve göz ve çevresini kapatan uygun ölçü ve korumalı güneş gözlüğü takılmalıdır. UV korumalı kapalı veya yarı kapalı mayolar tercih edilmeli veya açıkta kalan yerlere suya dayanıklı hem UVA hem UVB koruması olan, SPF değeri 50, mineral filtreli güneş koruyucu krem ya da spreyler kullanılmalıdır. Güneş koruyucu az sürülmemelidir. Camdan zararlı ışınlar girebildiği için, iç mekânda da güneş koruyucu kullanılmalıdır. Yazın UV indeksin yüksek olduğu saat 10.00 ile 16.00 arasında dış mekânlarda bulundurulmamalı, iç mekânlar tercih edilmelidir. Kapalı havalarda dahi zararlı ışınların yüzde 80’inin bulutlardan geçebildiği bilinerek güneş koruyucu ihmal edilmemelidir. Hayat boyu maruz kalınan güneş miktarının yüzde 50’sinin ilk 20 yılda alındığı, çocukluk çağında su toplamalı güneş yanıklarının ileride yaklaşık 3 kat daha sık deri kanserine yakalanma riskini arttırdığı göz önüne alınarak gözümüzden sakındığımız yavrularımız deri kanseri açısından ihmal edilmemelidir” dedi.

Yorum Gönder