Hassas Barsak Sendromu’nda Beslenmenizde Dikkat Edebileceğiniz Noktalar

11 Ağustos 2023 Cuma 13:46
Bu haber 275 kez okundu

Kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık (ya da her ikisini içeren) gibi belirtilerle ortaya çıkan, toplumda neredeyse her altı kişiden birinde saptanan bir sendromdur. Spastik kolon olarak da adlandırılır.

Hassas Barsak Sendromu'nda Beslenmenizde Dikkat Edebileceğiniz Noktalar

Kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık (ya da her ikisini içeren) gibi belirtilerle ortaya çıkan, toplumda neredeyse her altı kişiden birinde saptanan bir sendromdur. Spastik kolon olarak da adlandırılır.

Genel olarak beslenmenizde dikkat edeceğiniz noktalar; Yemeklerinizi haşlama, fırında, ya da ızgara yöntemi ile hazırlayınız. Günde 5-6 öğün yiyiniz. Bol sıvı tüketiniz. Acılı Baharatları tüketmeyiniz. Alkol ve sigaradan kaçınınız. Düzenli ve yeterli uyku uyuyunuz. Her gün düzenli egzersiz yapınız. Gaz yapıcı, aşırı yağlı ve barsakta sıvı düzenini bozabilecek bazı besinler, bunlar; kurubaklagiller, lahana, karnabahar, turp, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, salatalık, kuşkonmaz, şalgam gibi bazı sebzeler, kurutulmuş meyveler gibi lifli besinler, kavun, karpuz, yağlı etler, krema, kaymak, mayonez, kızarmış besinler, karbonatlı içecekler, kola, gazoz uzak durmanız gereken besinlerdir.

İshal ve Kabızlık durumunda beslenme düzeninizde değişiklik sağlamalısınız.

İshal Olduğunuz Dönemde Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar:

Az ve sık yemek yiyiniz. Sıvı alımınızı arttırınız. Sebzelerden özellikle havuç, patates tercih ediniz. Meyvelerden özellikle kabuksuz elma, şeftali ve muzu tercih ediniz. Kuru baklagilleri tüketmeyiniz. Şeker ve şekerli besinleri tüketmekten kaçınınız. Kızartılmış, kavrulmuş besinleri tüketmeyiniz. Yağlı et suları, tam yağlı peynir, yağlı soslar, kaymak, krema tüketmeyiniz. Hazır meyve suları, alkol, süt tüketmeyiniz. Aşırı baharatlı, salçalı besinler, konserveler, salamuralar, sirke tüketiminden kaçınınız. Kepek ve kepekli yiyecekler tüketmeyiniz. Kuruyemiş ve kuru meyve tüketmeyiniz. Çiğ sebze tüketmeyiniz.

Kabızlık Durumunda Aşağıdaki Hususlara Dikkat Ediniz

Az ve sık yemek yiyiniz. Kepekli ekmek tüketiniz. Sabah aç karnına 1-2 su bardağı ılık su içiniz. Günde 10-12 su bardağı kadar su tüketiniz. Kahvaltı sonrası tuvalet gereksinimi için zaman ayırınız. Kayısı ve erik kurusu, tazesi veya marmelatı tüketiniz. Gaz ve şişkinlik yapıyorsa kuru baklagillerden tüketmenizde fayda var. Her öğün sebze yemeği ve/veya çiğ sebze ve meyve tüketiniz. Kabuklu yenilebilen meyveleri (elma, armut, ayva vb. ince kabuklu meyveler) soymadan tüketiniz. Düzenli egzersiz yapınız.

İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak

Yorum Gönder