İskenderun Gelişim Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tahsin Çapkın, ‘Mesane Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında mesane kanseri risk faktörleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Tüm kanser hastalarının 5’te 1’inin ürolojik kanser olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Tahsin Çapkın, “Mesane kanseri, ürolojik kanserler içerisinde prostat kanserinden sonra en sık rastlanan kanser türüdür. Erkeklerde, kadınlara oranla 3 kat fazla görülmektedir. Bütün kanser türlerinde olduğu gibi ürolojik kanser türlerinde de erken tanı ve tedavinin önemi hayati boyuttadır” açıklamasında bulundu.
“Sigara, kansere neden olan en önemli önlenebilir risk faktörü”
Mesane kanserinin genel anlamda erken evrede fark edilebildiğini söyleyen Op. Dr. Çapkın, “Mesanedeki kitlelerin yüzde 90’ı kötü huyludur. Sigara kullanımı, bu kanser riskini arttıran etmenlerin başında geliyor. Sanayi sektöründe kullanılan bazı kimyasallar da mesane kanserine neden olmaktadır. Ayrıca; kronikleşen idrar yolu enfeksiyonları, radyasyon tedavileri, sağlıksız beslenme de risk faktörleri arasında yer almaktadır. Bu hastalık; idrarda kan görülmesi, idrar çıkma alışkanlığında değişiklik, kansızlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Mesane kanserinin tanı ve tedavisinin en önemli faktör ameliyattır. Öncelikle endoskopik yani kapalı yapılan cerrahiyle mesane tümörü çıkarılır ve daha sonra tedavi planlanır. Tümör fazla yayılmışsa, diğer açık cerrahi yöntemler tercih edilir. Tedavi sonrası da beş yıl takip önemlidir” dedi.
Yorum Gönder