Prof.dr. Kocabaş: Bölgede Ölümler Artar

15 Şubat 2016 Pazartesi 18:24
Bu haber 1212 kez okundu

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Kocabaş, Hatay'ın İskenderun İlçesi'ne kurulması planlanan termik santrallerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini iddia etti.

Prof.dr. Kocabaş: Bölgede Ölümler Artar

 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Kocabaş, Hatay'ın İskenderun İlçesi'ne kurulması planlanan termik santrallerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini iddia etti.

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) tarafından düzenlenen 'İskenderun Körfezi'nde Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık' konulu panelin ikinci gününde panele katılanlar, mevcut santralın görüldüğü Sarıseki Mahallesi'nde bir araya geldi. Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği Başkanı Sadun Bölükbaşı, Atlas Enerji Termik Santrali'nin bacasını göstererek, hastalık saçtığını savundu. Bölükbaşı, şunları söyledi:

"Biz şuna dikkat çekmek istiyoruz. Esas tehlike; görünmeyendir. Bu bacadan günde 800 kilo partikül madde toz şeklinde çıkmaktadır. Bunu gözle göremezsiniz. Ama bunu soluduğunuzda bu partikül maddeye yapışık olan kurşun, kadmiyum, cıva gibi ağır metalleri soluduğunuzda ciğer, vücudunuza alırsınız. Kanser olmanıza yol açar. Dolayısıyla en kaliteli filtre sistemi takılı olan bacadan dahi günlük 800 kilo çıkan toz partikülleri buradaki yaşamı yok etmektedir. En iyi teknolojinin kullanıldığı söylenen bu santraller dahi gelecek için çok ciddi tehlikedir. Burada olmamalıdır."

"HAVA KİRİLİĞİNDEN 30 BİN KİŞİ ÖLDÜ"

Prof.Dr. Ali Kocabaş ise, İskenderun Körfezi'nde kurulması planlanan termik santrallerin sadece İskenderun'u değil AdanaHatayMersin ve Osmaniye'yi de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bu nedenle bölgenin ciddi bir tehdit altında olduğunu öne sürenKocabaş, şöyle konuştu:

"Bölgede kurulacak termik santrallerin bölgedeki solunum hastalıklarını, kalp hastalıklarını felçlere akciğer kanseri gelişimine ve de alt solunum yolu hastalıkları gelişiminin ileri derecede artacağını biliyoruz. Sadece hava kirliliği nedeniyle geçtiğimiz yıl Türkiye'de 30 bin insanın öldüğü düşünülürse bu bölgede olağanüstü sayıda insanın bu termik santraller yüzünden öleceğini ve pek çok insanında hastalanacağını görüyoruz. Ben bir hekim olarak istirham ediyorum. Çünkü hekimin görevi hastalığı tedavi etmekten önce hastalıkların oluşmasını önlemektir. Biz sağlığı savunuyoruz ve insanlar hasta olmasın istiyoruz nedenle biz hekimler olarak bu termik santrallerin bu bölgede veTürkiye'de kurulmasının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğinden termik santrallere 'Hayır' diyoruz."

SANTRALLERİN SAĞLIK MALİYETİ 3.6 MİLYAR EURO

HEAL Hava Kalitesi ve Enerji Danışmanı Deniz Gümüşel ise İskenderun Körfezi'nde mevcut santraller, çimento ve demir çelik fabrikaları nedeniyle bir kirlilik olduğunu, kurulması planlanan 16 termik santralle bölgenin kirlilik cenneti haline geleceğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Türkiye'de 80'nin üzerinde kömürlü termik santrali yapılması planlanıyor. Bu santrallerin önemli bir kısmı en az 16 tanesi İskenderun Körfezi'nde yoğunlaşmış durumda. Türkiyeenerji politikalarına enerji stratejilerine karar verirken maalesef çok önemli bir maliyeti göz ardı ediyor. Kömürlü termik santraller bize  elektrik olarak lanse ediyorlar ancak bir sağlık faturası var. Türkiye'de termik santraller her yıl 3,6 milyar Euro yani 10 trilyon Türk lirasının üzerinde bir sağlık maliyetine neden oluyor. Türkiye'de enerji politikalarına karar verilirken sadece yatırım ve işletme maliyetleri değil halka gerçekten bu işin neye mal olduğunu çevresel ve sağlık etkileri ile birlikte hesaplanmasının gerektiğinin altını çiziyoruz.

Yorum Gönder