Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Olmalı ?

13 Eylül 2021 Pazartesi 17:01
Bu haber 359 kez okundu

Sabah erkenden okul yoluna koyulan çocuklarımızın gün boyu beslenmeleri ile ilgili anne ve babaların akıllarına birçok soru işareti takılabiliyor. Çocuklarımızın beslenmesi çok fazla takip ve özen gerektiriyor ve burada anne ,babaya büyük görevler düşüyor.

Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Olmalı ?

Sabah erkenden okul yoluna koyulan çocuklarımızın gün boyu beslenmeleri ile ilgili anne ve babaların akıllarına birçok soru işareti takılabiliyor. Çocuklarımızın beslenmesi çok fazla takip ve özen gerektiriyor ve burada anne ,babaya büyük görevler düşüyor.
Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek değildir. Vücut için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda, doğru zamanlarda almaktır. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Çünkü bu yaşlarda kazandığı beslenme alışkanlığı yaşam boyu süreceği için doğru beslenmek önemlidir. Bu durumda anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Kahvaltı altın öğündür. Bu yüzden çocuğunuzla beraber sizde kahvaltı yaparak ona örnek olun. Çocuğunuzla beraber alışverişe çıkın, beslenme çantasına koyacak yiyecekleri beraber seçin. Çocukların beslenme çantasında besin değeri yüksek, taşınması kolay besinler yer almalıdır. Peki sağlıklı beslenme çantası nasıl olmalıdır?

Öncelikle bulunması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

SU:

Çocukların yanında bol bol kana kana su içerek onlara örnek olun, Beslenme çantasının en önemli içeceği olmalıdır su. Çocuğunuza istediği su matarasını alın ve onları su içmeye teşvik edin.

TAZE MEYVE:

Elma,armut,muz,kuru erik gibi meyveler vitamin,mineral bakımından zengin,taşınması kolya olan meyvelerdir.Meyveleri iyice yıkadıktan sonra beslenme çanntasına yerleştirin.Çocuğunuz meyve yemek istemiyorsa ona evde hazırladğınız meyveli kek ya da kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.

KALSİYUM GRUBU:

Büyüme ve gelişme çağında yeteri kadar kalsiyum alınmalıdır. Taşınabilir ve besin değeri yüksek olduğundan kutu sütler tercih edilebilir. Çocuğunuz süt sevmiyorsa taze meyveler doğranmış yoğurtla hazırlanan meyveli yoğurt,muz,çilek,şeftali gibi meyvelerle yapılan meyve püreleri ya da evde meyveli pudingler hazırlayarak çocuğunuza sütü ya da yoğurdu sevdirebilirsiniz.

PEYNİRLİ SANDVİÇ YA DA TOST:

Çocuğunuz okulda öğle yemeklerini sevmiyor ya da yemek istemiyorsa peynirli sandviç ya tost hazırlayıp beslenme çantasına koyun. Yanına salatalık, cherry domates, bol yeşillikte ekleyip besin çeşitliliği sağlayın.

KURU MEYVELER, KURU YEMİŞLER:

Çocuğunuzun fındık,badem,ceviz,kuru üzüm,kuru kayısı,leblebi,kuru erik gibi yiyecekler tüketip abur cubur besinlerin önüne geçmesini sağlayın. Bu besinler çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemlidir.

EV KEKİ:

Pastaneden ve dışarıdan hazır olarak alınan yiyecekleri beslenme çantasından uzak tutun. Bunların yerine evde yapılmış kuru meyveli (kuru kayısı, kuru üzüm..) ya da kuru yemişli (fındık, ceviz...) ev kekini yaparken içine sevginizi de katarak gönül rahatlığıyla beslenme çantasına yerleştirebilirsiniz.

 

Sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabilir bu yüzden açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli. Çocuklar okul kantinden aldığı yiyeceklerin ambalajlı olmasına, paketlerin yırtık olmamasına özen göstermeli ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmamasına dikkat etmelidirler.

Yorum Gönder