Hisarcıklıoğlu, Avrupa İş Dünyasını Deprem Bölgesinden Tedarik Sağlamaya Davet Etti

17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:10
Bu haber 453 kez okundu

İTSO Heyeti Almanya’da Düzenlenen ‘Depremden Etkilenen Bölgelerde İş Dünyasının Yeniden Güçlendirilmesinde Avrupa Özel Sektörünün Rolü’ Konulu Toplantıyı Katıldı

Hisarcıklıoğlu, Avrupa İş Dünyasını Deprem Bölgesinden Tedarik Sağlamaya Davet Etti

İTSO Heyeti Almanya’da Düzenlenen ‘Depremden Etkilenen Bölgelerde İş Dünyasının Yeniden Güçlendirilmesinde Avrupa Özel Sektörünün Rolü’ Konulu Toplantıyı Katıldı

Türkiye Odalar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ev sahipliğinde,  Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen toplantıda İTSO heyeti de yer aldı.

Heyette, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz,  Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen de yer aldı.

Berlin’de düzenlenen toplantıda , depremden etkilenen bölge iş dünyasının yeniden güçlendirilmesi konusu masaya yatırılarak işbirliği ve dayanışma çağrısında bulunuldu . Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Scholz’un da video mesajı ile destek verdiği konferansta TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Avrupa iş dünyasını deprem bölgesinden tedarik sağlamaya davet etti.

Hisarcıklıoğlu’ndan Avrupa iş dünyasına çağrı

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu  konuşmasında ; deprem sonrası yapılması gereken projelerle ilgili , Avrupa iş dünyasının desteğinin çok önemli olacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Başta Almanya olmak üzere Avrupa iş dünyasını deprem bölgesinden tedarik sağlamaya davet ediyorum. Zira deprem bölgesindeki insanların maddi destekten ziyade, üretim ve ticaret yaparak kendi ayakları üzerinde durmaya ihtiyacı var. Onlar için yapabileceğimiz en güzel destek budur. Bu süreçte TOBB olarak sizlere her türlü desteği sağlayacağız.” dedi.

TOBB olarak, depremin anından itibaren  bölgeye yoğun bir destek sağladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şu ana kadar 5 bine yakın TIR, 7 gemi, 6 uçak dolusu yardım sağladıklarının altını çizdi. TOBB Başkanı bu süreçte yanlarında olan başta Almanya olmak üzere tüm ülkelerin iş dünyası temsilcilerine de teşekkür etti.

DIHK Başkanı Peter Adrian, “İş dünyası olarak biz de, sahada kendi kendilerine yardımcı olabilmeleri için Türk ortaklarımıza destek olma yükümlülüğünü üstleniyoruz. Hedefimiz, etkilenen bölgelerde bulunan şirketlerin mümkün olan en kısa sürede ek siparişler üretmelerine ve işlerini yeniden başlatmalarına yardımcı olmak olmalıdır” derken TD-IHK Başkanı Rolf A. Könicgs ise felaketin acılarını hafifletebilmek için aktif bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Könicgs işbirliğinin süreceği mesajını verdi. AHK Türkiye Başkanı Pınar Ersoy da neredeyse her üyenin maddi ve ayni bağışlarla yardımda bulunduğunu ifade ederek “Alman iş dünyası da felaketin ilk gününden bu yana Türkiye’nin yanında yer aldı” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise yaşanan yıkımın kendilerini de derinden etkilediğine değindi ve Almanya’dan da çok sayıda yardım ulaştırıldığını ifade etti. 100 milyar doların üzerinde bir hasar oluştuğunu hatırlatan Scholz onun için yeniden yatırımlar ve yapılanma gerektiğini belirterek, yerel iş dünyasıyla birlikte bölgenin yeniden inşası için el birliğiyle çalışmanın önemine işaret etti.

İTSO Genel Sekreteri Dönmez Toplantıya Video Konferans ile Katıldı

Oturuma video konferans ile katılan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez konuşmasında , yaşanan deprem sonucunda 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini, yarım milyondan fazla binanın hasar aldığını , iletişim ve enerji alt yapılarının zarar gördüğünü ve çok büyük maddi kayıplar meydana geldiğini belirterek, hem arama kurtarma sürecinde hem geçici barınma ve yaşam alanları oluşturma sürecinde Alman yetkililerden çok önemli yardımlar alındığını dile getirip , destek veren ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür etti. İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez “ bu kadar büyük bir yıkımın etkilerinin, uzun yıllar boyunca devam edeceği tahmin edilmektedir. Buna paralel olarak, desteklerin de uzun bir sürece yayılması gerektiğine , finansmana erişimin kolaylaşmasını sağlamak adına da  , Avrupa Birliği hibe ve destek programlarının depremzede iller için önem arz ettiğine  inanıyoruz. Özellikle düşük faiz oranlı ve uzun vadeli krediler,  ticari hayatın yeniden  canlanmasına ciddi  katkılar sağlayacaktır.

İTSO Heyeti Panelde Söz Aldı

Panale, TOBB Hatay Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen de

konuşmacı olarak katılım sağlayarak depremden sonra bölgemizde ekonominin canlanması ve yatırımların arttırılması konularında bilgiler verdi.

Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen ‘Depremden Etkilenen Bölgelerde İş Dünyasının Yeniden Güçlendirilmesinde Avrupa Özel Sektörünün Rolü’ konulu toplantı ilgili değerlendirmelerde bulunan İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise; “TOBB Başkanımız önderliğinde düzenlen ve İTSO heyeti olarak katılım sağladığımız toplantı oldukça verimli geçti. Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizin etkilendiği 6 Şubat depremi sonrası bölgemizin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi için neler yapılabilir konusunda görüşlerimiz ortaya konuldu. Almanya’nın bu konuda Türkiye’nin yanında olduklarını belirtmeleri de önemli” dedi.





Yorum Gönder