Hatay Turizmi Değerini Bulmalı

30 Mayıs 2019 Perşembe 16:32
Bu haber 607 kez okundu

Hatay Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen 2018 – 2023 Hatay İli Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayında Hatay’ın turizmden hak ettiği payı alması için yapılabilecekler masaya yatırıldı.

Hatay Turizmi Değerini Bulmalı

Hatay Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen 2018 – 2023 Hatay İli Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayında Hatay’ın turizmden hak ettiği payı alması için yapılabilecekler masaya yatırıldı.

Vali Rahmi Doğan ve sektörün tüm bileşenlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Hatay’ın en önemli turizm değerlerinin kültür, gastronomi, inanç, sağlık, deniz, eğlence, alışveriş ve eko turizm olduğu kaydedildi.

Vali Rahmi Doğan, göreve geldiği günden itibaren önceliğinin turizm olduğunu belirterek, Valilik olarak turizm konusunda yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Hatay’ın turizmden yeterince pay alamamasının sorgulanması gerektiğini vurgulayan Vali Doğan, “Türkiye turizm anlamında bir cazibe merkezi, dünyanın dikkatini çekiyor. Diğer turizm beldelerimiz buradan hak ettiği payı alırken bizim denizi, iklimi, yaylası, tarih ve kültürü olan bir şehir olarak buradan pay alamamış olmamız veya az alıyor olmamız sorgulamamız gereken bir durum. Valilik olarak bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Sektörle zaman zaman farklı gruplarla bir araya geliyoruz ve onların talep ve isteklerini dinliyoruz. Turizm anlamında baktığımızda avantajlarımız var, dezavantajlarımız var ve yapmamız gerekenler var. Bunları da değerlendireceğiz” dedi.

Turizm gelirleri bakımından dünyadan örnekler veren Doğan, Paris’e, Madrid’e, Barcelona’ya gelen insan sayısına ve buralara bıraktıkları dövize bakıldığında, Türkiye’deki turizmin çok ucuz olduğunu, gelen turist sayısının fazla olmasına rağmen bıraktığı getirinin düşük olduğunun görülebileceğini bildirdi.

Hatay’da her şeyin olmasına rağmen yeterli turistin gelmediğine dikkate çeken Doğan, “Genelde iç turizme hitap eden bir yapımız var ve gelen bu yerli turistle, Hatay’a bırakmış olduğu para miktarına baktığımızda da rakamlar oldukça düşük. Bizim bunu artırmamız lazım” dedi.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın Hatay’ı olumsuz etkilediğinin altını çizen Doğan, “İnsanlar güvenlik kaygısıyla Hatay’a ve bölgeye gelmeyi ertelemişti ama bugün itibariyle baktığımızda artık bu kaygı giderildi. İnsanlarda artık Hatay’a gelirken herhangi bir güvenlik sorunu yaşamayacağı algısının yerleştiği kanaatindeyim” derken, kentteki altyapı eksiklerinin giderilmesi anlamında da yerel yöneticilere büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör de 2023 Türkiye Turizm Stratejisi Kavramsal Eylem Planı’na göre Hatay’ın ‘İnanç koridoru’ kapsamına alındığı ve 2017 yılında da UNESCO tarafından yaratıcı şehirler kapsamında gastronomi şehri ilan edildiğini ve sahip olduğu değerlerle Hatay’da 2021 yılında EXPO’nun yapılmasının uygun görüldüğünü de anımsattı.

Yorum Gönder