İTSO’da ‘Deprem Sonrası Güçlendirme’ Semineri

13 Temmuz 2023 Perşembe 16:26
Bu haber 207 kez okundu

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Bahçeşehir Koleji ev sahipliğinde ‘Depreme Karşı Yapıların Güçlendirilmesi ve Güçlendirmede kullanılan Teknik Destek Metotları’ semineri düzenlendi.

İTSO'da ‘Deprem Sonrası Güçlendirme' Semineri

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Bahçeşehir Koleji ev sahipliğinde ‘Depreme Karşı Yapıların Güçlendirilmesi ve Güçlendirmede kullanılan Teknik Destek Metotları’ semineri düzenlendi.

Seminerin açılış konuşmasına yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sanem Akpınar; “6 Şubat gecesi, ülkemizdeki 11 ili etkileyen, yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen bir deprem yaşadık. Bu süreçte yüzlerce akrabamızı, arkadaşımızı ve yakınımızı yitirdik. Acısını hayat boyu hissedeceğimiz ve bizleri derinden yaralayan kayıplar yaşadık. Maalesef İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası camiası olarak da, hem oda çalışanlarımızdan hem meclis üyelerimizden hem de meslek komite üyelerimizden kayıplarımız oldu. Bu felaket sebebiyle yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavileri süren yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kayıplarımız o kadar büyük ki; üzerinden yaklaşık 5 ay geçmiş olmasına rağmen,  bu felaketin psikolojik ve ekonomik etkileri halen devam ediyor. Ancak bunu söylemek zor olsa da, hayat devam ediyor. Bizler kaybettiğimiz yakınlarımızın hatıraları ve yıkılan şehrimizin yeniden kalkınması için, mücadeleye devam etmek zorundayız. Geleceğimizi yeniden şekillendirebilmek ve şehrimizi yeniden inşa edebilmek için var gücümüzle çalışmak zorundayız.

Bölgemizdeki yıkımı rakamlarla ifade etmek gerekirse; Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden alınan verilere göre Hatay’da deprem sebebiyle kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı resmi olarak 23.065 olarak gerçekleşmiştir. 11 Haziran 2023 tarihi itibariyle hasar tespiti yapılan toplam bağımsız bölüm sayısı 911.603, bunlardan orta hasarlı ve üzeri olan bağımsız bölüm sayısı 361.942 olurken,  bunların 311.785’i konut, 47.653’ü ticarethane, 2.504’ü de diğer yapılar olmaktadır.

İskenderun Kaymakamlığı’ndan alınan bilgilere göre; İskenderun’da ise vefat eden kişi sayısı 3.112, yıkık ve acil yıkılacak yapı sayısı 859, ağır hasarlı yapı sayısı ise 3.233 olarak tespit edilmiştir.

Şehrimizdeki yapılarda ağır hasarlı binaların yıkım süreci, enkaz kaldırma ve orta ile hafif hasarlı binaların tadilat çalışmaları, hızla devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte şehrimizi; depreme dayanıklı ve güvenli olarak yeniden inşa edebileceğimizi umuyoruz” dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Güçlendirme Teknikleri, Prof.Dr.Erdem Canbay, Deprem felaketi ile ilgili sunum yaparken, Prof.Dr.Ali Haydar Kayahan Prefabrik yapıların deprem davranışı ve güçlendirme yaklaşımları, Yalın Aydın, Bina güçlendirme ve restorasyonunda teknik tekstil kullanımı, Vahid Alinejadan BRS Sönümleyiciler Kullanımının yeni ve mevcut yapılara etkisi konularında sine vizyon destekli olarak sunumlarını gerçekleştirdiler.

Seminerin sonunda, İTSO Meclis Başkanı Zeki Altun ve İTSO Başkan Yardımcısı Mahir Taner, konuşmacılara günün anısına plaket takdim ettiler.

‘Depreme karşı yapıların güçlendirilmesi ve Güçlendirmede Kullanılan Teknik Destek Metotları” konulu seminere, İTSO Başkan Yardımcıları Sanem Akpınar, Mahir Taner, İTSO Meclis Başkanı Zeki Altun, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çitanak, meclis üyeleri, İnşaat mühendisleri, müteahhitler, STK temsilcileri ve iş insanları katıldılar.



Yorum Gönder