‘Kolon Kanserinin Farkında Olun’

13 Mart 2021 Cumartesi 17:34
Bu haber 525 kez okundu

Perşembe sabahları Mega Radyo’da canlı yayınlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ programında bu hafta genel sağlık sorunları ve tedavileri konuşuldu.

‘Kolon Kanserinin Farkında Olun'

Perşembe sabahları Mega Radyo’da canlı yayınlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ programında bu hafta genel sağlık sorunları ve tedavileri konuşuldu. Programın canlı yayın konuğu İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halil Mert Bahadır genel sağlık konuları ve kolon kanseri hakkında önemli bilgileri Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Türkiye'de en sık görülen ilk 5 kanser türünden birinin kolon kanseri (kalın bağırsak) kanseri olduğunu belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halil Mert Bahadır; “Kalın bağırsağın yaklaşık 1.5-2 metre uzunluğundaki sindirim sisteminin son parçasını oluşturan kolon adı verilen organ ile bunun son 15-20 santimetrelik rektum adlı kısmında oluşan alanda gelişen kanserlere ‘kolorektal kanseri’ yani kolon kanseri adı veriliyor. Obezite ve aşırı kilo, fazla miktarda kırmızı et veya işlenmiş gıda tüketimi, alkol-sigara kullanımı ve fiziksel olarak aktif olmamak kolorektal kanserin risk faktörleri arasındadır. İdeal ve sağlıklı kiloda kalmak ve bunu devam ettirmek, farklı renklerde taze sebze-meyve ağırlıklı beslenmek, posa içeriğinden zengin besin tüketimini artırmak önemlidir. Rafine şeker ve yüksek karbonhidrat içeren besin tüketimini sınırlamak, sigara-alkol tüketiminin bırakılması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Kolon kanserinin teşhisi ve tedavisi hakkında da önemli bilgiler veren Op. Dr. Halil Mert Bahadır; “Bu hastalıkta en önemli tanı aracı kolonoskopidir. Ayrıca dışkıda gizli kan bakılması ile de tanı konabilir. Tomografi ve dışkıda genetik testler kullanılabilir. Her yıl dışkıda gizli kan araştırması, beş yılda bir rektal muayene ve rektosigmoidoskopi; her 10 yılda bir rektal muayene ve tam kolonoskopi; her 5-10 yılda bir çift kontrastlı baryumlu kolon grafisi ve rektal muayene erken tanı yöntemlerindendir. Erken dönemde tanı konulan kolon kanserlerde, iyileşme oranı yüksektir. İyi huylu poliplerin, yani et parçalarının zamanla kanserleşmesiyle oluşan kalın barsak kanserinin önlenmesi için, poliplerin endoskopik veya cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekmektedir. Kalın barsak kanseri, cerrahi yöntemle tedavi edilir. Kanserin evresine göre kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilir” dedi.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayımlanan “Sağlıkta Gelişim” söyleşi programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden ve Mega Medya Grubu facebook sosyal medya hesabından  canlı yayınlandı. Mega Medya Grubu Genel Müdürü Semir Yazıcı’nın hazırlayıp sunduğu programın teknik kumanda masasını Mustafa Mert ve Şirvan Selçuk ve Ali Kemal Zerenli yönetti.




Yorum Gönder