Şaşılığın Tedavı̇sı̇ Mümkün

23 Haziran 2021 Çarşamba 12:29
Bu haber 349 kez okundu

İskenderun Palmiye Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Necmettin Mirioğlu, göz tembelliğine, üçboyutlu görmenin oluşmamasına ve psikolojik sorunlara neden olabilen şaşılığın tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çekti.

Şaşılığın Tedavı̇sı̇ Mümkün

İskenderun Palmiye Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Necmettin Mirioğlu, göz tembelliğine, üçboyutlu görmenin oluşmamasına ve psikolojik sorunlara neden olabilen şaşılığın tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çekti. 
Op. Dr. Necmettin Mirioğlu, “Şaşılık, gözlerin aynı noktaya odaklanması gerekirken bu fonksiyonu yapamaması olarak ortaya çıkar ve her bir gözün farklı odağa yönelmesiyle oluşur. Halk arasında göz kayması olarak bilinen şaşılığın muayenesi; ilk 40 gün içinde, ilk altı ayda ve bir buçuk yaşında mutlaka yapılmalıdır. Çünkü̈ yenidoğan bebekte, uzmanlık dalı olmayan bir hekimin bile kaçırabileceği kaymalar olabilir. Kayma, sadece estetik bir problem değil, aynı zamanda üç̧ boyutlu görmeyi engelleyebilen, göz tembelliğine neden olabilen bir durumdur. Şaşılık tedavi edilmezse, ileriki yaşlarda, çocuğun psikolojik sorun yaşamasına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

Şaşılığın belirtileri hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Necmettin Mirioğlu, “Şaşılığın belirtileri, bazen çok bariz bazen de uzman hekim muayenesi ile ancak anlaşılabilecek şekilde görülebilir. Bazen göz yapısı bazen de burun kanatlarının genişliğinden ötürü kayma olduğu da düşünülür.  Bu nedenle, muayenesi uzman hekimce yapılması şarttır” şeklinde konuştu.

Uyguladıkları tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Necmettin Mirioğlu, şaşılığın tedavisinin mutlaka yapılması gerektiğini ifade ederek,  “Bazı şaşılıkların tedavisi sadece ameliyat iken, bazen de gözlük ve kapama ile yapılabilmektedir.  18 ay öncesi bebeklerde şaşılığın tedavisi son derece önemli olduğundan ve üç̧ boyutlu görme sağlıklı bir şekilde oluştuğundan, 18 aydan önce tedavinin yapılması önemlidir” şeklinde konuştu.

Şaşılık ameliyatı hakkında bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Necmettin Mirioğlu, “Şaşılık ameliyatında gözü̈ hareket ettiren altı tane kas bulunmakta. Bazı kaslar zayıf, bazıları da güçlü̈ olabiliyor. Bu kaslardaki ölçümler vasıtasıyla kısaltıp, gerebiliyoruz. Hastanın iki gözde aynı odağa bakmalarını sağlayabiliyoruz. Hem estetik anlam da, hem de üç̧ boyutlu görme anlamında şaşılık muayene ve tedavisinin çok ciddi bir önem teşkil etmektedir” dedi.


Yorum Gönder