Altun Gıda Geleceğe İmza Attı

21 Eylül 2019 Cumartesi 16:40
Bu haber 808 kez okundu

Bölgemizin köklü ve saygın ihracat şirketlerinden biri olan Altun Gıda Grubu, Ramada Otel’de düzenlenen programda, il protokol temsilcileri, sanayiciler ve seçkin davetlilerin huzurunda 'Aile Anayasası' imza törenini gerçekleştirerek, profesyonel kurumlaşmada önemli bir adım attı.

Altun Gıda Geleceğe İmza Attı

Bölgemizin köklü ve saygın ihracat şirketlerinden biri olan Altun Gıda Grubu, Ramada Otel’de düzenlenen programda, il protokol temsilcileri, sanayiciler ve seçkin davetlilerin huzurunda 'Aile Anayasası' imza törenini gerçekleştirerek, profesyonel kurumlaşmada önemli bir adım attı.

Aile Anayasası ile Gelecek Nesillerin Önünü Açtılar

38 yıl önce ihracat, ithalat, uluslar arası ticaret ve nakliyat şirketi olarak faaliyetine başlayan Altun Gıda Grup, yıllardır süregelen başarısını pekiştirip gelecek nesillere de taşımayı amaçlayarak kurumsallaşma yolunda profesyonel anlamda aile anayasası protokolü tüm yönetim kurulu üyesi aile fertlerinin katıldığı özel bir törenle imza altına alındı.

1981 yılında kurulan ve yaş meyve sebze üretiminden ihracatına kadar uzanan sürecin her noktasında bulunan ve faaliyet gösteren, satış ağını dünyanın birçok ülkesine yaymayı başaran Altun Gıda bölgemizin köklü aile şirketlerinden biri olarak faaliyetini sürdürüyor. Altun Gıda İthalat, İhracat, Uluslar arası Ticaret ve Nakliyat Limited Şirketi, aile şirket anayasasını tüm paydaşların katılımıyla imza altına alarak ileriye dönük kurumsallaşma sürecinin ciddi bir adımını atmış oldu.

Sektördeki şirketlerin birkaç nesilden sonra dağılarak 3-5 küçük firmaya ayrıldığını ve devamında yok olup gittiğini belirten Altun Grup kurucusu Zeki Altun “Aile anayasası ile bizden sonraki kuşaklar, şirketin temel prensiplerine sadık kalacak ve büyüyen ailemizin her bir ferdi, anayasa çerçevesinde şirketimizin rekabet gücünü arttıracak ve bölge ekonomisine katkıda bulunarak diğer şirketlere rol model olacaktır” dedi.

Altun Gıda’nın hedefleri doğrultusunda, Altun ailesi için önem taşıyan aile şirket anayasası Yönetim kurulu başkanı Zeki Altun öncülüğünde, tüm yönetim kurulu üyesi aile fertleri tarafından Ramada Hotel İskenderun’da imzalandı. Hatay Milletvekilleri Abdulkadir Özel, Mehmet Güzelmansur, Hacı Bayram Türkoğlu, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz ve yönetim kurulu, il ve ilçe protokolünden pek çok değerli ismin katıldığı imza törenine sektör paydaşları, bölgenin iş adamları, basın mensupları ve şirket çalışanları katıldı.

Büyük bir özveri ve çaba ile kurulan aile şirketlerinin, zamanla kurumsallaşmadıkları için hızla dağıldıklarını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Altun, şirketin bu anayasa ile gelecek hedeflerine yaklaştığını ve bölgeye örnek olacağını ifade etti. Özgür Altun, “Bugün GSYH içinde yüzde 75’lik bir paya sahip olan aile şirketlerin istihdama katkıları yüzde 80’in üzerinde. Ancak aile şirketlerinin birçoğu, sahip oldukları özgün başarılarına, tutku ile işlerine bağlı olmalarına ve dinamik yapılarına rağmen, kurumsallaşma konusunda yeterli yetkinlik düzeyine sahip olmadıkları için kârlı ve kalıcı bir şirket olma noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Aile şirketleri yaşadıkları sorunlar sebebiyle, uzun vadede istikrarlı ve küresel rekabette etkin bir yapıya kavuşamıyorlar. Aile şirketlerinin sadece yüzde 10’u üçüncü kuşağın liderliğine geçerken, yüzde 70’i, daha ikinci kuşak devralmadan satılmakta ya da iflas etmektedir. Yani Türkiye’de 10 aile şirketinden sadece 3’ü ikinci kuşağa geçebilmekte. Bu tablonun oluşmasında, kurumsallaşamama, işi kuran girişimcinin kontrolü bırakmaması, kardeşler arasındaki anlaşmazlıklar, bağımsız yönetim kurulu olmaması, düzenli aile toplantıları yapılmaması, aile meclisi ve anayasasının oluşturulmaması gibi konuların etkili olduğu görülüyor” dedi.

Kurumsallaşma sürecini yöneten ve desteğiyle her zaman Altun Gıda’nın yanında olan danışman Dr. İlhami Fındıkçı ise, “Kurumsallaşma çalışmalarının aile anayasası ile bittiği anlamına gelmiyor, bizler bu anayasayı uygulamaya geçirmenin temellerini attık” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ile AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, yaptıkları konuşmalarla, Altun Grup’un gelecek nesillerin önünü açan Aile Anayasası imzalarının hayırlı olmasını dilediler.

Aile Anayasası törenine katılan protokol üyelerine de plaket takdim edildi. İmza töreninin sonunda yönetim kurulu üyeleri aile fertleri babaları Zeki Altun’a plaket takdimini gerçekleştirdi.

Yorum Gönder