Artık Gündemi Ekonomiye Doğru Çekmemiz Lazım!

30 Temmuz 2016 Cumartesi 11:16
Bu haber 1321 kez okundu

Bir dizi programa katılmak üzere Hatay’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve birçok oda başkanın katılımı ile gerçekleşen toplantıya başkanlık etti.

Artık Gündemi Ekonomiye Doğru Çekmemiz Lazım!
Ottoman Otel’de düzenlenen toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yanı sıra Hatay Valisi Ercan Topaca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Lütfü Kop, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Genel Müdürleri Abdullah Soylu, Mustafa Gümüş ve Adnan Yakın, Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Mehmet Öntürk, Fevzi Şanverdi, Serkan Topal ve Orhan Karasayar, 121. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı ve Garnizon Komutanı J. Kur. Alb. Erdem Özcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, siyasi parti il temsilcileri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Toplantı öncesinde katılımcılarla kahvaltıda bir araya gelen Bakan Tüfenkci, daha sonra Hatay’ın genel durumu ile ilgili bir değerlendirme yapmak üzere yetkililer ile beraber toplantı salonuna geçti.

Burada bir konuşma yapan Bakan Tüfenkci, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yapılanan ve kendi sapık dini ideolojilerini Türk milletine dikta etmek için bir askeri cunta girişiminde bulunan yapıya karşı milletimizin müthiş bir sivil direnişle tüm dünyaya örnek olduğunu ifade ederek, ‘’Bu direnişte hiçbir sivil tarafından darbecilere karşı da olsa hiçbir silah kullanılmamıştır. Bu hain girişim, esas itibariyle aziz milletimize ve aynı zamanda da halkın oylarıyla seçilmiş hükümete ve Cumhurbaşkanımıza, milli kurum ve kuruluşlarımıza, siyasi partilerin tamamına karşı yapılmış bir harekettir. Türk milleti, tarihin derin geçmişlerinde çok ihanetlerle karşı karşıya kaldı ama 15 Temmuz’daki girişim, millet olarak karşılaştığımız en büyük ihanetlerden birisidir.’’ dedi.

 -Bu Bir Partinin veya Bir Grubun Duruşuyla Galip Gelinen Bir Olay Değildir-

O gece Türk milletini oluşturan bütün unsurların tamamının birlikte mükemmel bir duruş sergilediğine vurgu yapan Bakan Tüfenkci, ‘’Bu vesile ile bütün muhalefet partileri genel başkanlarına, basınımıza, polisimize, Türk silahlı kuvvetlerinin darbe girişimine karşı olan bütün mensuplarına ve yediden yetmişe o duruşu gösteren bütün milletimize teşekkür ediyoruz. Bu bir partinin veya bir grubun duruşuyla galip gelinen bir olay değildir. Bütün milletimizin ortak duruşuyla gerçekleştirilen milletin zaferidir. Biz bunu bu şekilde algılıyoruz ve bu yüzden böyle bir millete sahip olduğumuz için de hep beraber gurur duyuyoruz. 15 Temmuz bize birçok şeyi öğretti. O gece dünya, milletimizin zor durumda birbirine nasıl sarıldığını, ayrılıkları nasıl bir kenara bıraktığını görmüş oldu. Eğer o darbe girişimi başarı sağlasaydı milletine karşı kurşun sıkan, hiçbir günahı olmayan çocuklara karşı o kurşunları yağdıranların bu ülkeyi kimlere peşkeş çekeceğini hayal bile edemezdik.’’ dedi.

 -Artık Gündemi Ekonomiye Doğru Çekmemiz Lazım-

 Bu olayın halkımızda bir yara açtığını ancak kısa zamanda toparlanıp yolumuza güçlenerek devam etmek zorunda olduğumuzu dile getiren Bakan Tüfenkci, ‘’Artık gündemi ekonomiye doğru çekmemiz lazım. İnsanımızın işini, aşını büyültmemiz lazım, esnafımızı, ticaret erbabımızı ve sanayicimizi büyültmemiz lazım. İnsanlarımızın önündeki bürokratik engelleri hızlı bir şekilde kaldırmamız lazım. Bugün bu toplantıyı da bu amaçla düzenliyoruz. Hatay’daki iş adamları, esnaf ve ticaret erbaplarının sıkıntıları nedir onları görüşelim, neler yapabiliriz bunları değerlendirelim. Çözebildiklerimizi anında çözelim, çözemediklerimizi de hızlı bir şekilde diğer Bakanlıklarla beraber çözmeye çalışalım. Biz istiyoruz ki bu millet bu kadar özgüveni ile kendi devletine milli iradesine sahip çıktıysa bizler de bu milletle yürüyen insanlar olarak milletimizin içinde bulunduğu şartları iyileştirme konusunda elimizden geleni yapmaya hazırız.’’ dedi.

 -Sınır Ticaret Merkezleri-

Bakan Tüfenkci şöyle devam etti: ‘’İçimizde ticaretin her kesiminden arkadaşlarımız bulunuyor. Bu arkadaşlarımız karşılaştıkları her sorunu veya önerecekleri her konuyu açık açık ifade etsinler. Ben inanıyorum ki bu Bakanlıklar sizler için var, sizlerin sorunlarını çözmek taleplerini olabildiğince yerine getirmek için var. Hatay bir sınır kenti ve dolayısıyla kapıların sınır kentleri için ne demek olduğunu bilenlerdeniz. İnşallah Bakanlığımız kısa zamanda çalışmalarını bitirecektir. Şu anda projelerini çalıştığımız sınır ticaret merkezlerini bir an önce oluşturmak istiyoruz. Bu sınır ticaret merkezleri öncekilerden daha farklı olarak özel sektörün yönettiği ve planlaması ile kentin esnafının da tüccarının da faydalanabileceği kent merkezi ile ilişkili bir sınır ticaret merkezleri olacaklardır. Komşumuz Suriye’deki gerginliklerin uzun süre devam etmeyeceğini biliyoruz. Onun için kentimizin hazırlığını, bu noktadaki çalışmalarımızı da gözeterek yapmış oluyoruz. Bütün bu olumsuzluklar ortadan kalktığında Hatay’ın Türkiye’nin en büyük marka kentlerinden biri olacağını bilmek için kain olmaya gerek yoktur. ‘’ dedi.

Hatay Valisi Ercan Topaca ise toplantıda yaptığı konuşmada ülkemizin çok hassas bir süreçten geçtiğini belirterek, ‘’15 Temmuz’dan sonra yaşanan ve birçok şehit verdiğimiz ülkemize yönelik bu hain saldırının yaralarını hep birlikte sarmaya çalışıyoruz. Bu saldırı ile birlikte hayatımız olumsuz etkilendi. Bir an önce de toparlanıp normal hayatımıza dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Hatay’da vatandaşlarımız bu hainleri püskürtme konusunda güçlü bir irade ve sesle birlik oldular. Bütün renklerimizle birlikte bu teşebbüse dur dedik. Devamında da belki Türkiye’de az bulunan bir örnekle bütün partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile meydanda toplanarak bu konudaki sesimizi bütün dünyaya duyurmak istedik. Hatay’ın hoşgörüsünü, sevgisini, dünyaya bakışını, insanları kucaklayan kültürünü bu toplantılarla hem etrafımıza hem de dünyaya ilan ettik.’’ dedi.

Devlet olarak yaşanan bu olayla birlikte üzerimizde bulunan yükleri attığımızı ifade eden Vali Topaca, ‘’Devlet olarak bu yükleri atınca inşallah daha güçlü koşmaya başlayacağız. Hatay ticaretin yoğun olduğu bir yerdir. Konumu itibariyle ticareti çok eski zamanlardan beri yapan bir yerdir. Yaş meyve-sebze üretiminde ve ticaretinde Türkiye’nin öncü kentlerinden biridir. Narenciye, zeytin başta olmak üzere tropikal birkaç meyve hariç aklınıza gelecek her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bir kenttir. Ancak bu son dönemdeki siyasi gelişmelerden ve bölgedeki istikrarsızlıklardan bu alan da etkilendi. Bazı çıkış yolları bulmakla birlikte sorun tam anlamıyla aşılamamıştır. Bu konuda atılacak adımlar, yeni girişimler kentimizin ekonomik gücünü arttıracaktır. İnşallah uluslararası alandaki siyasi tıkanıklar giderildiği takdirde hızla yine eski dönemdeki ticaret hacmini yakalayacağımızı düşünüyorum. Kriz dönemlerinde bu krizi fırsata çevirmek için durum değerlendirmesi yaparak yeni yollar araştırmak, yeni planlar yapmak olmazsa olmaz bir şeydir. Bu anlamda biz de kentimizde hazırlıklar yapıyoruz. Vatandaşlarımızın Yayladağı Gümrük Kapısı’nın açılması konusunda taleplerinin olduğunu biliyoruz. Bazı endişeler olmakla birlikte bu konunun değerlendirilmesi bugün yaşadığımız bu krizi aşmada Hatay’ımıza önemli katkılar sağlayabilir düşüncesindeyiz.’’ dedi.

Vali Topaca yapılan konuşmaların ardından Hatay’ın genel durumu hakkında Bakan Tüfenkci, Bakanlık yetkilileri ve diğer katılımcılara kısa bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantı, gelen taleplerin ve iletilen sorunların Bakanlık yetkilerince daha sonra değerlendirmek üzere not alınmasının ardından sona erdi.

Yorum Gönder