İTSO’da Hatay Ekonomik Gelişme Programı Anlatıldı!

16 Haziran 2017 Cuma 10:42
Bu haber 992 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediyesi ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen ‘Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti.

İTSO'da Hatay Ekonomik Gelişme Programı Anlatıldı!

Hatay Büyükşehir Belediyesi ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen  ‘Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti.

İTSO Halil Şahin Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak emekli Büyükelçi Mithat Rende ve Ekonomist Mert Yıldız katılarak, ‘Küresel ve Bölgesel Gelişmeler ışığında Türkiye’nin konumu, Hatay Ekonomi vizyonu ve Kalkınma Planı’ konularına değindiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Bilindiği üzere Hatay, coğrafi konumu gereği Akdeniz’in en doğusunda bulunan ve Avrupa’yı Ortadoğu’ya bağlayan önemli bir kapı pozisyonundadır. Bölgemiz, ekonomik ve demografik merkezleri birbirine bağlayan stratejik konumu ile uluslararası arenada önemli bir geçiş noktasıdır. Birçok açıdan avantaj olarak değerlendirilebilecek bu durum, Ortadoğu’da yaşanan sorunların bölgemiz üzerinde fazlasıyla etkili olmasına da yol açmaktadır. Zannediyorum ki, Sayın Büyükelçimiz Mithat Rende son dönemde ülke ve bölge olarak yaşadığımız süreçlerle ilgili detaylı bilgileri bizlerle paylaşacaktır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca ‘‘Hatay Ekonomi Vizyonu ve Kalkınma Planı’’ konulu konuşmasıyla çok değerli bilgilerini bizlere aktaracak olan Ekonomist Sayın Mert Yıldız’a da çok teşekkür ediyoruz” dedi. Ardından söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş ise, “İskenderun Ticaret ve Sanayi Odamıza şehrimiz ekonomisine sağladığı katkılardan ve bu günkü toplantımızın düzenlenmesinde bizimle birlikte ortak çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Tabi ki biz yeni büyükşehir olduk, üç yıla aşkın bir zaman oldu. 15 ilçemiz ile birlikte Hatay’a hizmet noktasında çalışmalar yapıyoruz. Göreve başladığımızda hemen yanı başımızda savaş vardı. Bu olaylarda önce psikolojik, sonra sosyolojik ve en sonunda ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Tüm bunların yanında artık bir çıkış yolu aramamız gerekiyordu. Toplum olarak bu çıkıştan hep birlikte Hatay olarak bu yükü omuzlayıp, Hatay’ı geleceğe taşımamız gerekiyordu İnşallah Hatay’ımız her iki tarafında EXPO 2021’i yapmak istiyoruz.  Bunun dışında gittikçe sığnaşan bir ekonomik yapıya sahibiz. Ticaret komşu ülkelerimizle nedeyse bitme durumunda Bunun dışında birde Türkiye’de teşvik bölgeleri var. Biz 4. Bölgedeyiz. 5. Bölge olsak Hatay hangi avantajlara sahip olacak, işsizliğin azalması, istihdamın artışı, bu güne kadar biz bunları hükümete iletiyorduk. Artık elimiz dolu bütün istatistiklerimizi tıpkı Devlet İstatistik Enstitüsünün yaptığı gibi biz 5. Bölgeyi hak ediyoruz. Startı burada veriyoruz. Bu toplantıları Antakya ve Ova’da da yapmak ve iş dünyasıyla bunu paylaşarak en az 500 bin kişinin imzasıyla Ankara’daki yetkililerimizle paylaşmak istiyoruz. Tüm Siyasi Parti ve iş dünyası temsilcilerimizle birlikte sizlerle, esnaf oda başkanlarımızla sivil toplum kuruluş temsilcilerimizle birlikte yapmak istiyoruz.  Bu bir siyasi partinin yapacağı bir şey değil, Bu tüm Hatay’ın birlikte sahipleneceği bir hadise. Bunun yanında Pac Meydanı projesini de bu gün yarın imzalayacağız ve Ramazan ayı içerisinde çalışmalara başlanacak” şeklide konuştu.

Toplantıda konuşan emekli büyükelçi Mithat Rende, Hatay’ın tarihi ve doğal güzellikleri ile dünya şehri olduğunu belirterek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Rende konuşmasının devamında  Katar krizi ve Suriye’de yaşanan savaşların Ortadoğu ve Türkiye’ye etkilerine de dikkat çekti. Ekonomist Mert Yıldız da Hatay’ın 4. Teşvik bölgesinden 5. Yatırım Teşvik Bölgesine geçmesi için hep birlikte çalışılması gerektiğine vurgu yaparak, Hatay’da işsizliğin azalması, yatırımların artması ve yeni iş yerlerinin açılmasının Bu  projelerle hayata geçirileceğine dikkat çekti.

Toplantı sonunda ise, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.D.Lütfü Savaş emekli Büyükelçi Mithat Rende’ye, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da Ekonomist Mert Yıldız’a, İTSO’nun kahve ve fincan takımından oluşan plaketi takdim ettiler.

Toplantıya,  CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Payas Kaymakamı ve İskenderun Kaymakam vekili Hakan Kılınçkaya,  Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr: Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha,  İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Muhasip üye Necat Özkaya, İTSO Yönetim kurulu üyeleri Bülent Seküçoğlu, Gassan Kuran, İTSO Meclis üyeleri,  Dörtyol ve Erzin Ticaret Odası Başkanları, Esnaf Oda Başkanları, Sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, iş adamları  ve davetliler katıldılar. 

Yorum Gönder