Ayhan Kara Vakfı Merkez Binası Törenle Açıldı

13 Temmuz 2016 Çarşamba 16:55
Bu haber 1299 kez okundu

Hatay’ın hayırsever işadamlarından Merhum Mehmet Selim Kara'nın oğlu Ayhan Kara, eğitim, spor, sağlık, kültür ve sanat başta olmak üzere hayatın birçok alanında hizmet verecek olan ve kendi adını taşıyan vakfın açılışını, Hatay Valisi Ercan Topaca'nın da iştirakiyle gerçekleştirdi.

Ayhan Kara Vakfı Merkez Binası Törenle Açıldı
Samandağ İlçesi Mağaracık Mahallesinde gerçekleştirilen açılış törenine Hatay Valisi Ercan Topaca’nın yanı sıra Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Antakya Belediye Başkan Vekili Mustafa Tül ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı'yla başlayan tören, mahallenin genç yeteneklerinin, Vali Topaca’nın teşriflerinden duydukları coşkuyu ve heyecanı bir şarkıyla ifade etmeleriyle devam etti.

Tören alanına gelişinde mahallelilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Hatay Valisi Ercan Topaca, yaptığı açılış konuşmasında Milletimizin ve Devletimizin tarihinin bir anlamda vakıflar tarihi olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “Osmanlı Devleti ve daha gerilerde Selçuklu tarihine baktığımızda, devlet ve millet hayatında vakıfların çok önemli misyonlarının olduğunu görürüz. Yerine göre devletin yetişemediği yerlerde vakıflar devreye girmiş ve kamu yararını gözeterek birçok alanda faaliyet göstermiştir. İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılanmasından tutun da, sahipsiz hayvanlara ev sahipliği yapmasına kadar, yoksul çocukların eğitilmesinden tutun da yolların, sokakların temizlenmesine kadar birçok farklı alanda insanların hayatını kolaylaştıran vakıflar kurmuşuz.” dedi.

 ‘Hayır Yapmak Bu Milletin Ruhunda Var’

Toplumun ihtiyaçlarını karşılama, hizmet üretme ve kazancını ihtiyaç sahipleriyle paylaşma gibi hasletlerin milletimizin yaratılışında olduğunu belirten Vali Topaca, günümüzde Ayhan Bey’de de gördüğümüz gibi birçok hizmeti vakıflar vasıtasıyla hayırsever işadamlarımız üstlenmiştir dedi ve: “Bu vesileyle Ayhan Bey’in şahsında Kara Ailesi'ni ve mütevelli heyetini kutlamak istiyorum. Konu, sadece bir bina inşa etmenin ötesinde, bir hizmetin yürütülmesi ve bunun için gerekli gelirin sağlanmasıdır. Nitekim atalarımız da öyle yapmıştır. Temennimiz, milletimizin ruhunda ve özünde olan bu hayır kurumlarının çığ gibi büyümesidir. Hele ki bu vakıflar, kentlerimizin geçmişini, var olan değerlerini ortaya çıkarmaya, güzelliklerini ortaya çıkarmaya, onları aslına uygun bir şekilde korumaya yönelik olarak yapıldığı zaman daha çok kıymetli oluyor” ifadelerini kullandı.

Ülkemizin neresini kazsanız tarih fışkıracağını yineleyen Vali Topaca, diğer milletlerin tarihine kıyasla Anadolu’nun ve özellikle Hatay’ın neredeyse iki bin yıllık bir geçmişe ve tarihe sahip olduğunun altını çizdi ve millet olarak bizlerin bu zenginliğin kıymetini bilip gelecek nesillere aldığımızdan daha iyi bir şekilde devretmemiz gerektiğini vurguladı. Bu gibi vakıfların da bunu başaracağına inandığını sözlerine ekleyen Vali Topaca: “Ülkemizin en önemli zenginliği, hayırsever, hayır yapmasını bilen müteşebbislerdir. Bu olursa bir taraftan refah seviyemiz artar, bir taraftan buna benzer vakıf kurumları açılır. Allaha şükür ilimizde de bu zenginliğe sahibiz. Yöneticiler olarak bizlere düşen ise onların bu tür yerleri açması, işletmesi ve onarmasıyla ilgili gerekli desteği sağlamaktır. Bunları yaparak inşallah Hatay’ımızı, mahallelerimizi daha yaşanabilir hale getireceğiz” dedi ve Kara Ailesi’ne yaptığı hayırlardan dolayı teşekkür etti.

Vakfın kurucularından olan Ayhan Kara ise 2013’te başladıkları serüveni bugün burada iki dağı birleştirmek suretiyle noktaladıklarını söyledi ve kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Kara, konuşmasında: “Büyük bir özveri ve çabayla, gönül birliğiyle burayı tamamladık. Bizler Ayhan Kara Vakfı'nı, iyilik adına, doğruluk adına, güzellik adına bir katkı sunmak için kurduk. Ortak paydamız memleket sevdasıydı. Bu bir başlangıç. Yönetim kurulu ve mütevelli heyeti adına hepinize söz veriyorum bu vakıf, sadece Hatay’ın ve Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen vakıflarından birisi olacak. Birbirinden güzel projelerimiz var. Özellikle üzerinde durduğumuz bir proje var ki o da Samandağ’a olağanüstü güzellikte bir botanik bahçesi kazandırmak. Gelenekselleşecek ve uluslararası çapta bir yarış olacak olan ve önümüzdeki ay Samandağ’dan Çevlik’e yapılacak olan Tarihe Saygı Koşusu da bir diğer önemli aktivitemiz. Üç yıldır üst üste düzenleniyor” diyerek vakıf müştemilatını tanıttı.

İki katlı tarihi bir taş bina olan vakıf binası, ileriki zamanda butik bir arkeoloji müzesi olacak olan bir toplantı salonundan ve mini bir amfi tiyatrodan müteşekkil. Ayrıca arka tarafında da ilgililerin bitki yetiştirip vakıf yararına satabileceği bir sera mevcut.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise, bu vakıf sayesinde mahallenin ve İlçenin bir kültür vahası olacağına inandığını söyledi ve bu çalışmanın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Samandağ İlçesinin, içerisinde barındırdığı Titus Tüneli, Hz. Hızır Türbesi, Musa Ağacı, ney kamışları gibi doğal ve kültürel varlıklarıyla sadece Hatay’da değil tüm Türkiye’de ön plana çıktığını hatırlatan Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, açılışını yapacakları bu bina da dâhil olmak üzere nereye bakılsa binlerce yıllık köklü tarihinden eserlere rastlanılacağını söyledi ve şöyle devam etti: “Ayhan Kara’ya, ilçemizin tarihi ve doğal dokusuna uygun bir şekilde böyle bir eser ortaya koyduğu için teşekkür ediyor,  bunun diğer hemşerilerimize de örnek olmasını temenni ediyoruz. Doğaya ve tarihe sahip çıkmayı ne zaman devletin görevi değil, bir vatandaşlık ödevi olarak algılarsak; o zaman her anlamda daha da gelişeceğimize inanıyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Topaca, Kara Ailesi ve vakfın mütevelli heyetiyle birlikte, besmele ile vakfın açılış kurdelesini kesti. Ardından vakıf hizmet binasını misafirlerle beraber gezen Vali Topaca, verilen kokteyle iştirak etti.

Yorum Gönder