‘Depresyondan Kurtulmak için Mizah’a Yönelin’

24 Mart 2022 Perşembe 17:12
Bu haber 575 kez okundu

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanan Şirvan Selçuk’un hazırlayıp sunduğu ‘Editörün Günlüğü’ adlı radyo programına Psikolog Uğur Seküçoğlu konuk oldu.

‘Depresyondan Kurtulmak için Mizah'a Yönelin'

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanan Şirvan Selçuk’un hazırlayıp sunduğu ‘Editörün Günlüğü’ adlı radyo programına Psikolog Uğur Seküçoğlu konuk oldu.

Genç Psikolog Uğur Seküçoğlu; depresyon nedir, depresyonun nedenleri, belirtileri ve teşhisi, depresyon çeşitleri, depresyon tedavi yöntemleri ve depresyondan kurtulma yöntemleri hakkında önemli bilgileri Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Duygu durum bozukluğu olarak tabir edilen depresyonun, kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan psikolojik bir hastalık olduğunu belirten Psikolog Uğur Seküçoğlu, “Çeşitleri türleri bulunan depresyon rahatsızlığı, çoğunlukla ruh halinin çökmesi ve yapılan eylemden zevk alamama ile karakterizedir. Depresyonun nedenleri erken çocuk yaşantıları; mükemmeliyetçi hata kabul etmeyen, soğuk, uzak, sevgi ve şefkat göstermeyen, beğenmeyen, eleştiren ve suçluluk duygusu yaratan ebeveynlere sahip olmak, işlevsel olmayan düşüncelere sahip olmak; yetersizlik, sevilmeme, değersizlik, kritik yaşam olayları, başarısızlık, terk edilme hatta mezun olmak bile depresyona neden olabilir. Depresyon tedavisinde yaygın kullanılan tedavi yöntemi, ilaç kullanımı ve psikoterapidir. Psikoterapi depresyonun tedavisinde en az ilaç tedavisi kadar iyi sonuçlar vermekte, izlemde ilaç tedavisinden daha üstün olmakta, psikoterapide tedaviyi bırakma oranları ve daha az nüks görülmektedir. Depresyon rahatsızlığının tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlar, çoğunlukla 2-3 hafta içinde etkisini gösterir. Kişinin semptomlarında gerileme olmasıyla birlikte kişi rahatlar ve gerginliği azalır. Bu süre boyunca düzenli aralıklarla psikoterapiye de devam edilmelidir” dedi.

Depresyondan kurtulma yöntemlerinden biri olan ‘mizah’ konusuna da dikkat çeken Psikolog Uğur Seküçoğlu, “Birçok araştırmanın tutarlı biçimde mizah duygusunun yüksek olmasını, daha düşük depresyon ve kaygı bozukluğu oranları ile ilişkilidir. Hayal kırıklıkları, beklentilerin karşılanmaması ve engellenme durumunda mizaha başvurabilenlerin, olumsuz duygularını düzenleyip, olumsuz olayın etkisini daha kısa sürede atlatabilirler” ifadelerini kullandı.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayınlanan ‘Editörün Günlüğü’ söyleşi programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı. Mega Medya Grubu Haber ve Reklam Müdürü Şirvan Selçuk’un hazırlayıp sunduğu programın yönetmenliğini Mustafa Mert ve Ali Kemal Zerenli yaptı.






Yorum Gönder