Hatay’dan Barış Mesajları Yükseldi

02 Eylül 2022 Cuma 15:39
Bu haber 356 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Türk müzik ve edebiyatının önemli isimlerini EXPO Antakya amfitiyatroda ağırladı.

Hatay'dan Barış Mesajları Yükseldi

Hatay Büyükşehir Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Türk müzik ve edebiyatının önemli isimlerini EXPO Antakya amfitiyatroda ağırladı.

Halk müziği ve özgün müziğin güçlü sesleri Edip Akbayram ve Hilmi Yarayıcı türkülerini barış için söylerken Ahmet Telli ve Nebil Özgentürk geceye şiir, hikâye ve belgeseller ile Hataylılara muhteşem anlar yaşattı.

Yılların eskitemediği şarkı ve türkülerini binlerce Hataylı ile birlikte hep bir ağızdan barış için söyleyen Akbayram, “Güzel günler göreceğiz çocuklar” diyerek gençlerin Türkiye için barışa sahip çıkmasını istediğini ifade etti.

Akbayram,“Biz sanatçılar şarkılarımızda hep sevgi, barış, dostluk ve kardeşlik unsurunu ön plana alırız. Bu dört güzelliğin kendi ülkemde ve dünyanın bütün ülkelerinde rüzgâr gibi esmesini istiyorum, diliyorum. Hatay her şeyin en güzeline layık. Çünkü dünyada başka örneği yok. Farklı kültürlerin kardeşçe yaşayıp kardeşçe nefes aldığı bir şehir Hatay” diye konuştu.  

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, sahneye gecenin ilerleyen dakikalarında çıkarak sanatçılarla birereye geldi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tek gayesinin barış olduğunu belirten Savaş, “Bu ülkenin en büyük değeri kurucumuz, kurtarıcımız ve edebi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün mücadelesi barış içindi. O doğudan, batıdan, kuzeyden ve güneyden hangi renk olursa olsun insanların barış için Türk bayrağı altında mücadele etmelerini sağladı. Bütün bu renkler, bu mücadeleyi yaparken omuz omuza mücadele etmiş şehit olmuş ve bağımsız bir Türkiye’yi bize armağan etmiştir” dedi.

Milli mücadelenin sonunda yeni nesile “Bağımsız, tertemiz bir Türkiye” bırakıldığını anlatan Savaş, ama ilerleyen süreçte insanların birbirini çeşitli gerekçelerle üzdüğünü anlattı. 

Sağ ve solun farklı yöntemlerle “Türkiye’yi daha iyi yapmaya çalıştığını” kaydeden Savaş, “Biz hangi yönden bakan olursa olsun aynı şeyleri istedik. Aynı Türkiye’yi istedik. Bağımsızlık, güzellik, kardeşlik ve barış istedik. Bizi Türk-Kürt, Alevi-Sünni, sağcı-solcu diye kavga ettirdiler. Bu yetsin artık. Bugün milat olsun. Bugün anamıza, kardeşimize, sevgilimize sarıldığımız gibi sarılma günümüz olsun Birimizin rengini diğerimiz tamamladığı zaman bir bütün oluruz” değerlendirmesinde bulundu.  

“Barış ne zaman olur biliyor musunuz?” diye soran Savaş şöyle devam etti:

“Biz birimizin renginin diğerinin rengini tamamladığını düşündüğümüz zaman, birimizin gözündeki ışıltıyı gördüğü, kalbindeki sızıyı hissettiğimiz zaman, bir sağ gelenekten gelenin sol gelenekten gelene sarıldığı zaman. Türkiye’de sarılmaya ihtiyacımız var, sizin için hepimiz için burada üstadıma sarılıyorum, Bir daha birbirimizi bırakmayalım.” Diyerek Edip Akbayram’a sarıldı.

Savaş ve Akbayram’ın kucaklaşması izleyenlerden büyük alkış aldı. Savaş sanatçılarla birlikte barışın simgesi beyaz güvercinleri havaya, özgürlüğüne bıraktı.

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış barış kenti olduğunu söyleyen Yazar Nebil Özgentürk te, “Barış çığlığı için bir araya geldik. Kötü olan her şeye şiirlerimiz ve şarkılarımızla direneceğiz. Barış, ekmek gibi su gibi azizdir, ortak değeri savunmaktır. Barış, kimseyi ötekileştirmeden düşmanın her türlüsüne yüz çevirmektir. 13 medeniyetin bir arada yaşadığı bu şehirde insanlarımız ezan, çan ve hazzan sesleri ile insanlar birbirilerinin engellemeden buralara kadar gelmişler. İlahilerini, türkülerini ve şarkılarını birlikte söylemişler. Hatay, bir arada yaşamanın, umudun sembolü olmuş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de “Hatay benim şahsi meselemdir” demiştir. Onun askeri, diplomatik ve barışçı dehası sayesinde Hatay Türkiye’nin gözbebeği oldu” diyerek Dünya Barış Günü’nde organizasyonu gerçekleştiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür etti.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Hatay’da olmaktan dolayı onur duyduğunu söyleyen şair Ahmet Telli, barışın mücadele ile gerçekleşeceğini ve bu mücadele ruhunun birlik ve beraberlik içinde olacağını söyleyerek Hatay’dan tüm dünyaya barış mesajı verdi.

Hilmi Yarayıcı da kendi şehrinde türküler söylemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yarayıcı, Hatay’ın büyük bir kültüre sahip olduğunu vurgulayarak tüm ülkenin daha güzel günlere kavuşmasını diledi.











Yorum Gönder