Yeşil Vatanı Korumak Hepimizin Görevi

23 Haziran 2021 Çarşamba 12:01
Bu haber 358 kez okundu

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, ‘Orman Yangınları İle Mücadele Protokolü’ Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nı Arsuz’da düzenlendi.

Yeşil Vatanı Korumak Hepimizin Görevi

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, ‘Orman Yangınları İle Mücadele Protokolü’ Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nı Arsuz’da düzenlendi.
Arsuz Orman Yangınlarına Müdahale Helikopter Pisti’nde gerçekleştirilen programa; Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci,  Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Meteris, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen,  İskenderun Orman İşletme Müdürü Rıdvan Aksu, Dörtyol Orman İşletme Müdürü Hüsnü Çelik, yetkili kurum amirleri, yangın söndürme ekibi ve basın mensupları katıldı.

Dünyada iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle, 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıcak ve kurak bir yıl geçirildiğini belirten Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, bölgemizdeki orman yangınlarına müdahale açısından teknik ve teknolojik olarak sağlanan gelişmeler, yangın söndürme ekipmanlarında çeşitlilik, personellerin güç ve kabiliyetinin artırılması ile ilgili kurumsal gelişmelere yönelik kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Hatay’da da başlatılan İnsansız Hava Araçları(İHA)’ların kullanımı hakkında da bilgiler aktardı.

Koç, “Orman Bölge Müdürlüğümüz olarak yangına hassas bir coğrafyadayız. Müdürlük olarak Orman yangınlarında etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ediyoruz.  Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 533 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 74 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 7 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturuyor. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde yangınları erken fark edebilmek ve anında müdahale gerçekleştirmek için 16 yangın gözetleme kulemiz de personellerimiz tarafından nöbet tutulmakta ve ayrıca bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüz Antakya orman işletme müdürlüğümüz sınırları içerisinde 4 adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık. Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopteri 1 adet amfibi uçak bulunmaktadır. Ayrıca 2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1 adet İHA ormanlarımızı gözetleme çalışmalarında bulunmakta ve anlık bilgi aktarımı yapmaktadır. Hatay, Akdeniz iklim kuşağında olduğu için hassas bir bölgemiz. Biliyorsunuz Hatay’ın yüzde 38’i ormanlarla kaplı. Bu yıl da sezon açıldı. Sezonun açılmasından bu yana Hatay genelinde 28 tane örtülü yangın meydana geldi. Tabi bu yangınlar herhangi bir ağacımıza zarar verecek büyüklükte olan yangınlar değiller. Bu yıl hem işçilerimiz hem de teknik elemanlarımızla yangınlara hazırız. Halkımıza sürekli ormanlık alanlarda ateş yakmamaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Hatay’daki vatandaşlarımız da son derece duyarlı. Geçen seneyi orman yangınları konusunda iyi bir şekilde atlattık. Bölgemizde çalışan 533 işçimize 22 işçi daha alarak destek verdik. Ayrıca 60 işçimiz de yangın hizmetlerinde kullanılmak üzere çalışmalara başlayacak. Bu bizim için önemliydi. Orman yangınlarını gözetlemek üzere İHA(İnsansız Hava Aracı) görevlendirildi. Uçuş halinde olan araçlarımız 100-150 M2’lik bir alandaki en ufacık yangını bile görebiliyor. Yer tespitini bizim sistemimize aktarıyor. Ayrıca 4 tane insansız gözetleme kulemiz bulunmakta. Bizim için önemli olan yangına en kısa sürede müdahale edip yangının büyümemesini sağlamaktır” diye konuştu.

Hatay’ın rüzgârlı olduğu için yangın açısından oldukça risk taşıyan bir il konumunda olduğunu ifade eden Koç, “Geçen yıl bölgemizde 101 tane yangın çıktı. Bu yangın sonucunda 4978 hektarlık bir alanımız yandı. Bu 101 yangından sadece 3 tanesi büyüdü. İskenderun, Samandağ ve Denizciler-Belen yangını büyüyen 3 büyük yangın oldu. Bu yangınların ardından damgalanan ağaçların üretimine geçildi.  İskenderun %100’ü, Samandağ’ın %98’i, Denizciler bölgesinin de %80’i üretim açısından tamamlandı. Arazinin 4’te 1’i kızılçam, geri kalan 4’te 3’üne gençleştirilmiş fidanlar ekilmeye başlandı. Yani orman alanının %65’inin toprak işlemesi gerçekleştirildi.  Bu 3 büyük yangının ardından 1 milyon 250 bin adet fidan dikildi. Yılsonu itibariyle 4,5 milyon daha fidan dikeceğiz.  Ormanlarımızı tamamen gençleştireceğiz.  Kasım ayından itibaren fidan dikimine başlayacağız. 2021 yılında Hatay ilimizde bugüne kadar 28 adet örtü yangını meydana geldi, bu yangınlarda 39 hektar ormanlık alan zarar gördü. Orman Genel Müdürlüğümüz politikası gereğince yanan sahalarımız aynı yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Maalesef Orman Yangınlarımızın en büyük sebebi insan kaynaklıdır, insanlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız herhangi bir yangın gördükleri anda 112 veya 177 hatlarını ücretsiz arayarak bizleri bilgilendirirler ise bizler yangına en yakın müdahale ekiplerimiz ile müdahale ederiz ve yangın büyümeden söndürebiliriz” dedi
Orman yangınlarının olmaması için vatandaşlara büyük görevler düştüğünü vurgulayan Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci ise, “Geçen yıl sezona çok iyi başlamıştık ama Eylül ayının ilk haftasından sonra Samandağ yangını, Belen’le birlikte Arsuz’u etkileyen yangın ve üçüncü büyük yangınımız İskenderun yangını ilimizi kötü bir şekilde etkiledi. Bu süreçlerden sonra Orman Genel Müdürlüğümüz, Hatay Valiliğimizin talimatlarıyla alınan tedbirler bölgemizde alınmaya başlandı. Bu yıl Adana, Mersin ve Hatay illerimiz İHA’larla gözetleme açısından desteklenecek. İki helikopterimiz geçen yıl olduğu gibi ilimize tahsis edilmiş olacak.  Geçen yıl ülkemizde Antalya ve İzmir’de bulunan uçaklarımıza ek olarak Adana’da bölgemize hitaben ayrı bir uçak daha tahsis edildi. Bu uçağın orman yangınları açısından ilimize çok büyük bir katkısı olacak. Bunun yanı sıra Hatay Valimizin talimatlarıyla 30 adet orman yangınlarında en hassas olan mahallelerimize su tankerleri dağıtıldı. 3 ton kapasiteleri ve orman yangınlarına direkt müdahale edebilecek kapasitede olan bu su tankerleri mahallelere tahsis edildi. Bunun yanı sıra İçişleri Bakanlığımızın aldığı kararlar neticesinde Hatay Valiliği’mizin talimatlarıyla ormanlık alanlarda izin verilen yerlerin dışında ateş yakımı ve piknik yapılması yasaklandı. Biz devlet olarak ne kadar tedbir alırsak alalım burada en büyük görev vatandaşlarımıza düşüyor.  Önemli olan orman yangınlarına müdahale etmek yerine orman yangınlarının olmasına sebebiyet vermemek.  Orman yangınları çoğunlukla aşırı rüzgârdan kaynaklansa da bireysel olarak vatandaşlarımız tarafından istemeden çıkartılan yangınlar olabiliyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan ricamız çok dikkatli olmaları” açıklamalarında bulundu. 

Yapılan açıklamaların ardından basın mensupları ile birlikte helikopterle inceleme gezisi ve yangın tatbikatı yapılarak toplantı sonlandırıldı. 



















Yorum Gönder