‘Covıd-19 Olan Anneler Bebeklerini Emzirebilir’

09 Eylül 2020 Çarşamba 13:26
Bu haber 801 kez okundu

İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, Covid-19 tanısı konulan annelerin, bebeklerini emzirmesinde sakınca olmadığını açıkladı.

‘Covıd-19 Olan Anneler Bebeklerini Emzirebilir'
İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, Covid-19 tanısı konulan annelerin, bebeklerini emzirmesinde sakınca olmadığını açıkladı.

Korona virüs tanısı konulan annelerin bebeklerini anne sütü ile beslemeye devam etmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde gittikçe artan korona virüs salgını, anne adaylarını ve emziren anneleri endişelendirmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Covid-19 virüsüne yakalanan annelerin; amniyotik sıvı, kordon kanı, anne sütü ve yeni doğan boğaz sürüntüsünde virüse saptanmamıştır. Yeni doğan gereksinimlere göre eşsiz besleyici özelliği olan anne sütü, bebeği koruyan biyoaktif maddeler, büyüme gelişmeyi etkileyen hormon ve büyüme faktörleri ümmin sistemi düzenleyen faktörler ve antieflamatuar maddeler içerir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle uygun tedbirler alınarak, Covid-19 geçiren anneler bebeklerini emzirebilir” açıklamasında bulundu.

“Anne sütünde virüs yok”

Annelerin, bebeği emzirmeden önce alması gereken önlemler hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Anneler, emzirme öncesi ve sonrası, 20 saniye boyunca ellerini sabunlamalı ve bol su ile yıkamalıdır. Anne, maske kullanmalı ve maskesini düzenli olarak değiştirmelidir. Annenin bulunduğu ortam iyi havalandırılmalıdır. Anne, bol sıvı tüketmeli, dengeli beslenmeli ve düzenli uykuya dikkat etmelidir. Anne, sütünü sağacaksa, ellerini yıkamalı ve kullandığı malzemeleri uygun şekilde temizlemelidir. Anne, göğsüne gelecek şekilde öksürüp, hapşırdıysa göğsünü yıkamalıdır. Anne ve bebeğin bulunduğu ortamın yüzeyleri, düzenli temizlenerek, dezenfekte edilmelidir. Eğer anne hastanede tedavi görüyor veya ilaç kullanıyorsa, annenin bebeği emzirmesi, anne ve bebeği takip eden sağlık ekibinin değerlendirmesiyle sağlanabilir” dedi.  

Yorum Gönder