Kök Hücre Tedavisi Nelere İyi Geliyor?

10 Ağustos 2022 Çarşamba 12:47
Bu haber 323 kez okundu

İskenderun Palmiye Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Oğuzhan, eklem rahatsızlıklarına uygulanan Stromal Vasküler Fraksiyon (SVF) kök hücre tedavisi ile birçok sağlık sorununun önüne geçtiklerini ifade etti.

Kök Hücre Tedavisi Nelere İyi Geliyor?

İskenderun Palmiye Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Oğuzhan, eklem rahatsızlıklarına uygulanan Stromal Vasküler Fraksiyon (SVF) kök hücre tedavisi ile birçok sağlık sorununun önüne geçtiklerini ifade etti.

Kök hücre tedavisinin hangi hastalıklara çare olduğunu açıklayan Uzm. Dr. Hakan Oğuzhan, “Kök hücre tedavisini; erken dönemde kıkırdak hasarlanması başlamış, ağrılı ekleme sahip ancak cerrahi için erken olan veya ameliyat olmayı istemeyen hastalarda, kıkırdak hasarının ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla uygulamaktayız. Farklı sebeplerden ötürü eklemlerde ortaya çıkabilen kıkırdak hasarı, özellikle diz ve kalça ekleminde zamanla aşınma, ağrı ve sonunda da kireçlenme olarak tanımlanan hastalığa sebep olur. Kıkırdak hücreleri öldüğünde kendisini yenileyemez. Kök hücre vücutta bulunan tüm hücrelere dönüşme potansiyeli olan ana hücrelerdir. Bununla birlikte, diz eklemi içinde eklem yüzlerinin birbirine sürtünmesini önleyip, destek görevi gören menisküs yırtılmasında da kök hücre tedavisinden yararlanılmaktadır. Tedavinin başarısını arttıran ana etken, doğru hasta seçimi ve kök hücrelerin uygun teknikle elde edilmesidir. Bununla birlikte; hastaların kilo vermesi, düzenli egzersiz yapması ve fizik tedavi uygulamaları ve yasam tarzı değişiklikleri kök hücre tedavisinin uzun dönem etkisini artırmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Yağ dokusundan ve kemik iliğinden elde edilen kök hücrenin tedavisi hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Hakan Oğuzhan, “Kemik iliği veya yağ dokusundan alınıp hazırlanan kök hücreler, bir enjeksiyonla; diz içinde hasarlı ve hücre iyileşmesi beklenen yere verilir. Diz kıkırdağı hasarlanması durumunda, kök hücrelerin diz içine yayılmadan sadece hasarlı bölgede etki etmesi için, kollajen veya hyaluronic asit bazlı taşıyıcılarla hedefe yönelik etki göstermesi sağlanır. Kök hücre kişinin kendi hücreleri olduğu için tedavi amacında dokunun kendini iyileştirip yenilemesi amaçlanır. Hücrelerin alınma işlemi, hastanın ağrı duymaması lokal anestezi altında yapılır. Leğen kemiği veya göbekten alınan yağ dokusu içerisindeki kök hücreler, steril koşullarda filtreleme ve ayrıştırma işlemine tabi tutulur. Yaklaşık 20 - 30 dakika süren kök hücre hazırlık işlemi sonrasında, elde edilen kök hücreler hastaya uygulanmaya hazır hale gelir” dedi.

Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Kök hücrenin uygulama alanlarından söz eden Uzm. Dr. Oğuzhan, “Diz, kalça, omuz, el ve ayak bileği eklem kireçlenmelerinde, kalça, omuz, diz, ayak bileğindeki vasküler nekrozlarda, menisküs yırtıklarında, kaynamayan kırıklarda, kas ve tendon yırtıklarında kök hücre tedavisi uygulanabilmektedir. İleri kilolu hastalara, kireçlenme ileri düzeye ulaşmış ve kıkırda dokusu tamamen bitmiş olan kişilere, bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olanlara, romatoid artrit gibi aktif iltihaplı eklem hastalıklarına, kanama riski olan hastalara,  kanser hastalarına ve çok ileri yaşlı hastalara kök hücresi tedavisi uygulanmaz” şeklinde konuştu.

Yorum Gönder