Mutlaka KETEM’e başvurun!

14 Ocak 2019 Pazartesi 14:44
Bu haber 1080 kez okundu

İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Volkan Yeter, rahim ağzı(serviks) kanserine dikkat çekmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak belirlenen Ocak ayında 30-65 yaş arası tüm kadınları ücretsiz olarak ‘Serviks Kanser Taraması’ yapmaya davet etti.

Mutlaka KETEM'e başvurun!

İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Volkan Yeter, rahim ağzı(serviks) kanserine dikkat çekmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak belirlenen Ocak ayında 30-65 yaş arası tüm kadınları ücretsiz olarak ‘Serviks Kanser Taraması’ yapmaya davet etti.

Rahim ağzı kanserinin görülme sıklığının dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü, ülkemizde ise dokuzuncu sırada yer aldığını ifade eden Yeter, her kadının 5 yılda bir HPV-DNA ve Papsmear testi yapması gerektiğinin altını çizdi.

Rahim ağzı kanserinin nedeninin tamamen aydınlatılmış, önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Yeter, “Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında öncelikli olarak Human PapillomaVirus (HPV) enfeksiyonu olmak üzere; erken yaşta (16 yaştan önce) cinsel ilişki, çok eşlilik, sigara içme, sağlıksız beslenme, çok sayıda doğum yapma, sosyoekonomik düzeyin düşük olması, 5 yıldan daha uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı gibi nedenler yer almaktadır. Rahim ağzı kanserinden korunmak için;  30 yaşından sonra düzenli tarama yaptırmak, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, sigara kullanmamak, sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen HPV’ nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşıların 9-13 yaş arasında kız çocuklarına yapılması önerilmektedir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri kanser ileri bir aşamaya geldiğinde ortaya çıkma eğiliminde olmasına karşın, tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olduğundan, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür” dedi.

Kanser taramaların önemine değinen Volkan Yeter, “Taramalarda HPV-DNA ve PAP Smear Testinin eşzamanlı yapılmasıyla HPV enfeksiyonları ve rahim ağzındaki kanser öncülü değişiklikler erken dönemde tespit edilmekte ve etkin tedavilerle kanser oluşumu önlenmektedir. HPV-DNA testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir. Ücretsiz yapılan bu test ile rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin engellenmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizde Ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV-DNA ve Papsmear testi ile taranmaktadır. İlçemizde de İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda uzmanlaşmış sağlık personelimiz ile Sağlıklı Hayat Merkezinde bulunan KETEM’ de ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş arası kadınlara Serviks Kanseri Taramalarını ÜCRETSİZ olarak yapmaktayız. Ayrıca Meme Kanseri Taraması(meme muayenesi ve mamografi çekimi) ve Kolon( bağırsak kanseri) taramalarına da ücretsiz olarak KETEM’ de devam etmekteyiz. Tüm halkımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM’ e davet ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Gönder