Onkoloji’de ‘GELİŞİM’ Zamanı

07 Şubat 2020 Cuma 18:07
Bu haber 576 kez okundu

Perşembe sabahları Mega Radyo’da canlı yayınlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ programında bu hafta kanser ile ilgili konular konuşuldu.

Onkoloji'de ‘GELİŞİM' Zamanı

Perşembe sabahları Mega Radyo’da canlı yayınlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ programında bu hafta kanser ile ilgili konular konuşuldu. Mega Medya Grubu Genel yayın yönetmeni, deneyimli gazeteci, usta radyocu Semir Yazıcı’nın sunduğu Programın canlı yayın konuğu İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı. Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, kanser ve tedavisi ile ilgili önemli bilgileri paylaştı.

Özel Gelişim Hastanesinin başarılı hekimlerinden Tıbbi Onkoloji Uzmanı. Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, kanserin nedenleri, tanısı ve tedavisi, kemoterapi, radyoterapi ve kanser tedavisinde gelişen tedavi yöntemleri gibi konular hakkında önemli bilgiler verdi.

Dünyada en önemli sağlık sorunlarının başında gelen kanserin son yıllarda büyük artış gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “Kanser, vücutta meydana gelen normal dışı ya da tıptaki tabiriyle atipik hücreler yüzünden meydana gelen hastalıkların tümüne verilen isimdir. Kanserin meydana geldiği doku ve organa bağlı olarak belirtileri farklı olabilir. Bir akciğer kanseri öksürük ve kan tükürme gibi belirtilerle ortaya çıkarken, kalın bağırsak kanserlerinde kabızlık görülebilir. Söz konusu olan, hangi organı tutarsa tutsun hastaların vücudunda yıkıma yol açan bir hastalıktır.

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek veya çoğalmalarını yavaşlatmak için ilaç kullanılmasıdır. Bazı kemoterapiler damar yoluyla (iğne ile damar içine) verilirken diğerlerinde yutmanız için haplar verilir. Kemoterapi ilaçları vücudun neredeyse her tarafına ulaştığından yayılmış olan kanserler için uygundur.

Genel olarak kanser tedavileri; çeşitli ilaçlarla uygulanan kemoterapiler, cerrahi girişimler ,radyoaktif ışınlardan yararlanılan radyoterapiler, ve hastaların yaşam kalitesini arttırmak için kullanılan tamamlayıcı tıp yöntemleri olarak sınıflandırılır. Bu tedavi yöntemlerinde bilimsel çalışmaların ve teknolojinin etkisiyle her geçen gün gelişmeler sağlanmakta ve ilerlemeler kaydedilmektedir.” dedi.

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi olarak hem Radyasyon Onkolojisi, hem de Tıbbi Onkoloji dalında hizmet vermekte olduğunu belirten Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “vatandaşlarımız büyük zorluk ve emeklerle, şehir dışında tedavi oluyordu. Gelişim Hastanesi Teknolojik alt yapısı ve deneyimli profesyonel kadrosu ile yalnız İskenderun’a değil, bölgenin ihtiyacına tam olarak cevap verecek bir ‘Onkoloji Merkezi’ konumundadır.” dedi.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayımlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ söyleşi programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı. Mega Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Semir Yazıcı’nın hazırlayıp sunduğu programın teknik kumanda masasını Mustafa Mert ve Şirvan Selçuk yönetti.

Yorum Gönder