Bakan Pekcan: 'Hatay'ın potansiyeli bu değil'

07 Mart 2019 Perşembe 12:52
Bu haber 397 kez okundu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve beraberindeki heyet, bir dizi programa katılmak üzere Hatay'a geldi.

Bakan Pekcan: 'Hatay'ın potansiyeli bu değil'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve beraberindeki heyet, bir dizi programa katılmak üzere Hatay'a geldi.

Hatay programı boyunca Bakan Pekcan’a, Vali Rahmi Doğan’ın yanı sıra AK Parti Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Şanverdi, Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik eşlik etti.
Bakan Pekcan ilk olarak ilimizin önemli sınır kapılarından Cilvegözü Sınır Kapısına gitti. Burada Cilvegözü Sınır kapısından sorumlu Vali Yardımcısı Salih Altun, Reyhanlı Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve kara hudut kapısında görevli personel karşıladı. Bakan Pekcan Cilvegözü Kara Hudut Kapısında verilen gümrük hizmetleri, insani yardım faaliyetleri ve güvenlik tedbirleri hakkında bilgi aldı.
İncelemelerinin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Pekcan, ABD'nin, Türkiye'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programından çıkarılması yönündeki kararına ilişkin olarak "Esasında bizim için hayal kırıklığı. Biliyorsunuz 1975'ten beri GTS'de 3 bin 913 ürün, 121 ülke ABD'ye gümrüksüz olarak ithal edilebiliyor. Türkiye de 1 milyar 700 milyon ihracat rakamıyla bu ülkelerin arasında 5'inci sırada. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ABD ile ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediği bir dönemde, ağustos ayından itibaren 10 ülkeyi gözlem altına almışlardı. Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Bolivya, Endonezya, Tayland, Irak, Türkiye ve Hindistan da bunların arasında. Biz Türkiye'nin hariç tutulmasını bekliyorduk açıkçası. Maalesef Hindistan ve Türkiye GTS kapsamı dışında tutulmuş. Amerika'ya yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 19'u, bu demek ki 1 milyar 700 milyon dolarlık üründe, biz yaklaşık 63 milyon dolar ek gümrük vergisi ödeyerek ihracatımızı gerçekleştirebileceğiz. Ama bu Türk ihracatçıların ihracatını etkilediği kadar, aslında Amerika'daki küçük ve orta ölçekli firmaların ve üreticilerin işlerini bizden daha fazla etkileyecek. Çünkü Türk mallarının kalitesi dünyaca kabul edilmiş, fiyatlarının rekabetçiliği uluslararası kabul edilmiş durumda. Bizden çok Amerika'daki KOBİ'leri etkileyecek. Biz ihracatımızı arttırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi

Bakan Pekcan ve beraberindeki heyet daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı Seyyar İlk Yardım Hastanesinde incelemelerde bulundu.

Bakan Pekcan Hatay programı kapsamında HESOB tarafından Ottoman Otelde organize edilen ve bin civarında esnaf temsilcisinin iştirak ettiği “Esnaf Buluşması Toplantısına” katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan HESOB Başkanı Abdülkadir Teksöz “Saygıdeğer Bakanım göreve geldiğiniz günden beri teşkilatımıza ve esnafımıza yakınlığınız bizleri çok mutlu etmektedir.  Her derdimize çare olan zatıaliniz başta olmak üzere genel müdürümüze ve bürokratlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Huzurlarınızda Hatay Valimiz sayın Rahmi· Doğan’a Validen ziyade bir baba bir kardeş gibi hepimizi sarıp sarmalamasından ve dertlerimize derman olmasından dolayı teşekkür ediyorum. Ahilik gelenek ve görenekleri içerisinde öncelikle devletimizin bekası diyoruz. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, iç ticaretin daha kolay yapılabilmesi için lisanslı depoculuk sistemini geliştirdiklerini söyledi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hatay'da 'Bölgesel İstişare Toplantısı'na katıldı. İş insanları ile bir araya gelen Bakan Pekcan, bakanlık olarak yaptıkları hizmetleri anlattı. Bakan Pekcan lisanslı depoculuk sistemin geliştirdiklerini ve ürün ticareti yapılabilmesi için ürün ihtisas borsasını kurduklarını söyledi. Bakan Pekcan "iç ticaretin daha kolay ve elverişli koşullarda yapılabilmesi için özellikle lisanslı depoculuk sistemini geliştirdik ve lisanslı depodaki ürünlerin elektronik ortamda ürün ticareti yapılabilmesi için ürün ihtisas borsasını fiilen kurduk. 2019 hasat mevsiminde ürün ihtisas borsasında ürünlerin ticaretini yapabiliyor olacağız. Merkezi sicil kayıt sistemi için mersis sistemini kurduk. Çekte güvenin sağlanması için karekod uygulaması başlatmıştık. Şimdi bono ve senette de karekod uygulamasını başlatıyoruz. Daha da önemlisi artık çek ve bonoyu elektronik ortamda alıp verebileceksiniz. U çekin ve bononun geçmişini siz bilgisayarınızdan online olarak takip edip sorgulayabileceksiniz. Hangi bankalardan bu çeki tahsil edebileceğinizi görebileceksiniz. Ayrıca Elektronik ticarette güvenlik ve hizmet kalitesinin arttırılması için güven damgası sistemini oluşturduk. Bu damgayı taşıyan sistemlerde portallarda daha güvenli alış veriş yapabileceksiniz" dedi.

Toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Bakan Pekcan daha sonra Hatay Valiliğini ziyaret etti, valilik anı defterini imzalamasının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda Hatay Valisi Rahmi Doğan'dan brifing aldı.


Yorum Gönder