‘Havalimanından Çok, Liman Görüntüsü Var’

18 Ocak 2019 Cuma 10:58
Bu haber 789 kez okundu

CHP Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin ile Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu’nda ayrı ayrı yaptıkları konuşmalarda, sular altında kalan Amik Ovası’nın afet bölgesi ilan edilmesi ve zarar gören çiftçilere devlet desteği sağlanmasını gündeme getirdi.

‘Havalimanından Çok, Liman Görüntüsü Var'

CHP Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin ile Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu’nda ayrı ayrı yaptıkları konuşmalarda, sular altında kalan Amik Ovası’nın afet bölgesi ilan edilmesi ve zarar gören çiftçilere devlet desteği sağlanmasını gündeme getirdi.

 CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, kurutulan eski Amik Gölü’nün neredeyse yeniden oluştuğu ve sel nedeniyle bölgede yaklaşık 130 bin dönüm ekili tarım alanının sular altında kalarak zarar gördüğünü belirterek, Hatay’ın afet bölgesi ilan edilerek zarar gören çiftçiye devlet desteği sağlanması gerektiğini belirtirken, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da 2018’de ve 2019’un Ocak ayında yaşanan sel ve dolu afetleri nedeniyle zarar gören tüm çiftçilerin zararlarının tamamının karşılanması için kanun teklifi verdi.

 CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TEMA, Hava Kuvvetleri, DSİ ve halkın itirazlarına rağmen yeri yanlış seçilen ve kurutulan Amik Gölü’nün en derin noktasına 2007 yılında inşa edilen Hatay Havalimanı sular altında kaldığını ve kullanılmaz halde olduğunu belirterek, “Her yağış olduğunda havalimanını su basıyor. Suyun boşaltılması için milyonlarca lira harcanıyor. Hem teknik hem de bilimsel anlamda yanlış yere kurulan havaalanı sorununun çözümü için öneriler var. Ancak hayata geçirilmesi için hiçbir adım atılmıyor. Havalimanından çok, gerçek bir liman görüntüsünü andıran bu durum, dönemin öngörüsüz AKP siyasetçilerinin, mühendislik bilgisinden yoksun bürokratların ve çevre bilincinden uzak yöneticilerin eseridir. Tüm bu yanlış karar ve uygulamaların faturasını milletimiz ödememelidir. AKP hükümeti doğaya bakış açısını değiştirmeli ve ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışını terk etmelidir” dedi.

 CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da TBMM Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi ile 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanununa eklenen geçici maddeyle, Hatay genelinde 2018 yılında ve 2019 Ocak ayında meydana gelen dolu afetlerinde ve şiddetli yağışlar neticesinde ortaya çıkan sel afetlerinde zarar gören tüm üreticilerin kayıplarının karşılığının, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı tespitler üzerinden hak sahiplerine ödenmesini öngördüğünü söyledi.

 Güzelmansur, Kanun Teklifi’nin genel gerekçesinde şu tespitlere yer verdi: “2018 yılında yaşanan dolu ve şiddetli yağmur, özellikle Erzin ve Dörtyol İlçelerimizde 50 bin dönümlük narenciye bahçesinde ağaç ve meyvelerin mahvına sebep olmuştur. Bu narenciye bahçelerinin 20 bin dönümlük kısmında meydana gelen zararın boyutu yüzde 100’dür. Kalan kısımdaki zararın boyutu ise yüzde 70 ila yüzde 50 arasında değişmektedir. Ayrıca sele kapılarak telef olan hayvanlar bulunmaktadır. Yine 2019 yılının Ocak ayında gerçekleşen şiddetli yağışlarla ve bu yağışlar sonrası Tahtaköprü Barajı’nın kapaklarının açılmasıyla Hatay’da 30 mahalle/köyü su basmıştır. Binin üzerinde ev, 30 binin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan, 100 bin dönüm ekili arazi, binlerce dönüm mera, samanlar, hayvan yemleri sular altında kalmıştır. Bu büyüklükteki bir doğal afet zararının Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların ötelenmesiyle geçiştirilmesi Hatay tarım ve hayvancılığını bitme noktasına getirecektir. Üreticilerimizin geçimlerini sağlayabilmeleri, faaliyetlerine devam edebilmeleri için zararlarının tamamının devlet tarafından nakdi olarak karşılanması elzemdir.”

Yorum Gönder