Artık Sürüşler Daha Güvenli Olacak!

04 Şubat 2019 Pazartesi 11:07
Bu haber 45609 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü ile Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından geliştirilen; ‘Taşıt Camlarında Otomatik Anti-buğu Sistemi’ne Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent verildi.

Artık Sürüşler Daha Güvenli Olacak!
 İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü ile Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından geliştirilen; ‘Taşıt Camlarında Otomatik Anti-buğu Sistemi’ne Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent verildi.

 İSTE Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Turan Arat, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kaan Baltacıoğlu ve Prof. Dr. Ertuğrul Baltacıoğlu tarafından geliştirilen; taşıt camlarındaki buğulanmayı otomatik olarak önleyen sistem patentlendi. Çalışmada; farklı hava koşullarında araç içi camlarında oluşan ve sürücülerin korkulu rüyası haline gelen buğunun giderilmesinde kullanılacak olan kullanışlı bir sistem geliştirildi. Geliştirilen sistem; iç ve dış sıcaklık, nem ve basınç ölçen araç içi ve araç dışı sen sörler ile tasarlandı. Elektrik kontrol ünitesi ile çalışabilecek olan buğu çözücü mekanizmanın tasarımında, nano-teknolojinin sağladığı imkânlar kullanıldı. Nanoteknolojinin, araç camlarının üretimi esnasında PVB (polivinil butiral) katmanı içerisinde kullanılması ile şeffaf yapılı ve uzun ömürlü rezistanslar hızlı ısı taşınımını artıracak. Araç içinde zeki iklimlendirme ile buğu çözme işleminin elle yapılmasının önüne geçecek olan bu sistem; sürücü ve yolcu konforunu artırmanın yanında, sürücüler için daha güvenli bir sürüş imkânı da sağlayacak. Özellikle yoğun yağışlı ve soğuk iklimde kullanılan araçlardaki buğu sorununa otomatik olarak etkin çözüm getiren bu sistemin ticarileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Turan Arat; bu aşamada konu hakkında ulusal ve uluslararası otomotiv firmaları ile görüşmelerin başladığını ifade etti.

 

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “İSTE olarak teknoloji konusunda ektiğimiz tohumların meyvelerini almaya başladık. Çok sevinçliyiz. Endüstri 4.0’ı destekleyen Teknoversite vizyonu ile beslenen İSTE’li akademisyenlerimizce sürücüsüz araçlarda kullanılmak üzere geliştirilen otomatik anti-buğu sisteminin patentlenmesi Üniversitemiz adına gurur vericidir. Bu gururu bizlere yaşatan buluşçu öğretim üyelerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda büyük bir farkındalık oluşturan ve ayrıca patent işlemlerinin takibini gerçekleştiren İSTE-TTO’ya da (İskenderun Teknik Üniversitesi - Teknoloji Transfer Ofisi) teşekkür ediyorum. Otomotiv endüstrisinde sürücüsüz (otonom) araçların prototipleri yapıldı ve kullanılmaya başlandı. Otomatik anti-buğu sistemi de bu araçların konforunu artırıcı bir unsur olarak sektördeki yerini en kısa zamanda alacaktır. Bu buluşun, Üniversitemize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

 

 

 

Yorum Gönder